Cayin N7 – Nagyfelbontású, teljesen szimmetrikus DAP

A Cayin közelmúltban bemutatott (CanJam New York) készüléke egy funkciókban gazdag, nagy teljesítményű kompakt DAP, aminek egy rendkívül telített és gyorsan fejlődő piacon kell helytállnia.

A Cayin majd egy éve mutatta be a N8ii lejátszót, ami több izgalmas fejlesztést hozott magával. A márka ezúttal kicsit más irányba indult el, azoknak próbál kedvezni akik útközben sem kívánnak lemondani a legjobb hangminőségről.

Az N7 (2028 EUR) teljesen diszkrét és szimmetrikus lejátszó. A klasszikus megoldásnak számító Delta-Sigma DAC opciók még mindig nagyon népszerűek, ugyanakkor az elmúlt években láthattunk néhány példát az R2R átalakítóval szerelt lejátszókra. A Cayin által alkalmazott Pure 1-bit DSD DAC áramkör újszerű megközelítés, ami teljes mértékben a digitális jelfeldolgozásra irányul.

A rendszer natív módon képes dekódolni (DSD512-ig) az állományokat, a PCM (32-bit/778 kHz) adatokból először DSD állomány lesz, csak ezután kerül sor az adatfolyam továbbítására. Ezzel a DAC áramkörrel a felsőkategóriás CD/DVD lejátszókban már lehetett találkozni, de hordozható eszközben eddig a gyártó szerint nem alkalmazták.

A DAC után egy A osztályú push-pull erősítőáramkör található, ami választható A vagy AB osztályú módot kínál. Előbbi kicsit melegebb, utóbbi pedig dinamikusabb hangélményt ígér. A fejhallgató-erősítő négy csatornás áramkörön alapul, kapunk egy alacsony zajszintű JFET (Junction Gate Field Effect Transistor) differenciális bemenetet és egy BJT (Bipolar Junction Transistor) erősítő és kimeneti fokozatot. Az audio áramkör különböző részei egymástól függetlenül kapnak tápellátást.

A készülék két fejhallgató-kimenetet kínál. Egy 4,4 milliméteres szimmetrikus jack-aljzatot és egy 3,5 milliméteres szimmetrikus konnektort single-ended formátumban. Ezeken túl két analóg kimenet is rendelkezésre áll, így a DAP helyhez kötött rendszerekbe is integrálható. A második analóg konnektor fix feszültségű, megkerüli a DAP hangerőszabályzóját.

Az eszköz USB-C interfészt is visel, plusz USB portba ágyazott koaxiális kimenet is jutott. A kétirányú Bluetooth modul többek között támogatja az LDAC és az UAT szabványokat, utóbbi akár a 192 kHz-es mintavételi sebességet is támogatja. A Bluetooth vevőként is üzemel, így a berendezés vezetékmentes DAC-ként is alkalmazható. Természetesen a (kétsávos) WiFi kapcsolat is adott érdekesség, hogy a készülék alumínium váza jelerősítőként is funkcionál.

A készülék Android 12.0 rendszert futtat, gyakorlatilag az összes népszerű tartalomszolgáltató kínálatához hozzáférhetünk. Szükség esetén az SRC minden telepített alkalmazásban megkerülhető a DTA (Direct Transport Audio) segítségével. Lokális tárolásra 64 GB belső memóriát kapunk, bővítésre legfeljebb egy 1 TB kapacitású TransFlash memóriakártyák használhatók.

Ahogy elvárható az MQA állományok élvezetéről sem kell lemondani. A készülék a Hiby Caston keresztül okostelefonnal is vezérelhető, de magáról értetődő módon saját (öt hüvelykes TFT) képernyővel is rendelkezik. A beépített akkumulátor (9000 mAh) hozzávetőleg nyolc óra üzemidőt biztosít. Az Cayin N7 forgalmazása március ötödikén kezdődik.

Forrás: www.en.cayin.cn