CES 2020 Kisebb 8K LED és 4K OLED tévéket mutatott be a Sony

A japán gyártó az új modellek bevezetésével a szélesebb közönséghez szeretne közelebb férkőzni. A teljesen új fejlesztések mellett a társaság a tavalyi modellek, következő generációs változatait is színpadra állította.

Az újdonságok között zászlóshajónak számít a KD-75ZH8 jelzéssel ellátott, 75 hüvelykes méretben is elérhető 8K LED tévé, amitől a gyártó a kereslet növekedését várja. A készülék megkapta a csúcskategóriás X1 Ultimate Picture processzort, valamint a 8K X-Reality PRO motort, ami képes az alacsonyabb felbontású tartalmak feljavítására. A társaság újdonságként hivatkozik az Ambient Optimization funkcióra, amely a beépített érzékelők adataira támaszkodva az aktuális környezeti tényezőkhöz igazítja a kép- és hangminőséget. Ezzel a megoldással persze más gyártóknál is találkozhattunk már, így inkább hiánypótló szolgáltatásként, mintsem valódi újításként értékelhető. Annál inkább érdekes megoldásnak ígérkezik az ún. Frame Tweeter technológia, amely a képernyőt határoló keret rezegtetésével generálja a hangokat, így azok mindig tökéletesen kapcsolódnak a megjelenített tartalomhoz.

A társaság aktualizált OLED kínálata a felsőházba tartozó modellekhez hasonlóan X1 processzort dolgoztatnak, ami mellett azonban megjelent az X-Motion Clarity eljárás, amely a mozgás optimalizálását végzi. Ezúttal is adott a környezet függő, automatikus kép és hangvezérlés, ami a legkisebb (KD-48AH9) modell esetében is elérhető. A specifikáció sehol nem említi a HDR 10+ kompatibilitást, ugyanakkor Dolby Vision támogatás van, ahogy számos HDR funkció (object-based HDR remastering, dual database processing) is rendelkezésre áll. A japánok ezeken kívül számos korábban bemutatott, némiképp frissített készüléket is bemutattak, ezek azonban funkcionálisan és teljesítmény tekintetében sem változtak túl sokat.

Forrás: www.sony.com/ces2020/press