CES2022 – Bemutatkozott az LG OLED.EX

Az LG felvázolta legújabb, okostévékkel kapcsolatos terveit. A társaság bővíteni kívánja OLED Evo kínálatát, valamint ismertette az OLED.EX technológiát.

Az LG Electronics tavaly mutatta be az OLED Evo eljárást, aminek lényege, hogy hagyományos OLED panelek fényerejét a nagyobb feszültséget is jól toleráló deutérium hozzáadásával növelték. A múlt évben az OLED Evo paneleket kizárólag a prémium G1 modellekben használták, azonban a G2 és C2 sorozatok kedvező fogadtatása miatt idén, mindkét szériát ezzel a kijelzővel szerelik majd, előbbi új hőelvezető rendszert is kap a képteljesítmény növelés érdekében.

Mindkét széria méretválasztéka bővülni fog. A G modellek 83 és 97 hüvelykes változatban is piacra kerülnek, míg a játékosok körében is népszerű C-sorozatba egy negyvenkét hüvelykes modell kerül, bár ebben a családban be kell érni a klasszikus OLED kijelzővel. Az említett szériákat fogyókúrára fogják, a legvékonyabb ponton a készülékek hat milliméteresek lesznek és az elektronikát is igyekeznek kisebb helyen elhelyezni. Az frissített modellek kompozit szálas műanyagból készülnek, amivel a jelentősen (47%) csökkenthető a készülékek tömege.

Az LG néhány mondatban ismertette az OLED.EX (az Evolution és az eXperience rövidítése) paneleket, ezekben a deutérium és egy szabadalmaztatott algoritmus-alapú eljárás (EX Technology) hivatott jobb fényerőt biztosítani. Az EX Tech valós időben figyeli, hogy az egyes diódák mennyit „futnak” és ahhoz igazítja az energiabevitelt.

Mivel a deutérium hatékonyabb és stabilabb a jelenleg használt hidrogén alapú vegyületekhez képest, hosszabb lehet élettartam és a panel kevesebb hűtést igényel, utóbbi azt hozza magával, hogy a készülékek vastagsága harminc százalékkal (4-6 milliméter között lesznek) csökkenthető. Arról egyelőre nem esett szó, hogy az OLED.EX paneleket mely modellek kaphatják meg, de a bevezetés 2022 második felében várható.

Az LG minden új modellbe az Alpha 9 processzor legújabb verzióját (ötödik generáció) szereli. Az ígéretek szerint hatékonyabb AI felskálázásra lehet számítani, illetve megjelenik az új Dynamic Tone Mapping Pro algoritmus, amely minden korábbinál kisebb részekre osztva kezeli a képernyőt. Az Object Background Enhancement egy új üzemmódot kap, amely képes jobban megkülönbözteti az elő- és hátteret, ezáltal jobb mélységérzetet generál.

Az AI Sound Pro virtuális felkeverés a jövőben már 7.1.2 kiosztásra is képes lesz, így dedikált szettek nélkül is jobb térhatású megszólalással lehet számolni. A mikrofonnal szerelt modellek már készenléti üzemmódban is engedelmeskedni fognak az utasításoknak, így a készülékek bekapcsolása nélkül is tájékoztatást kaphatunk pl. az időjárásról, vagy közlekedési helyzetről.

Az LG ezeken felül a QNED választékának bővítésére is készül, ezek a készülékek a kvantumpontos és NanoCell eljárásokat ötvözik. Ebben a kategóriában még kevés a konkrétum, de a termékvonal csúcsán a nyolcvanhat hüvelykes 8K QNED99 található majd, amely körülbelül 2400 független fényerő-szabályozó zónával rendelkezik és precíziós Pro + fényerőszabályzást kínál.

Említésre került a QNED90 (Pro Mini LED technológiát használ) és a QNED 85 (új fényerő-szabályozó algoritmussal) készülék, de a további részletek egyelőre nem ismertek. A zászlóshajó modellbe a legújabb Alpha 9 motor kerül, míg többi készüléket ötödik generációs Alpha 7 processzorral szerelik majd.

Forrás: www.lgnewsroom.com