CES2022 – Hordozható projektorok a porondon

Az utóbbi időben sorra érkeznek a jó képminőséget produkáló hordozható vetítők. A kategória egyik legaktívabb résztevevője az Anker bemutatta legújabb fejlesztését, de a Samsung is megvillantotta egyszerűen használható apróságát.

Az ANKER Nebula Cosmos Laser 4K egy AndroidTV platformra épített Bluetooth és WiFi képes hordozható lézerprojektor, beépített hangszóróval. A készülék ALPD 3.0 rövidtávú lézertechnológiával is büszkélkedhet, amely állítólag húsz százalékkal növeli a fényforrás hatékonyságát. Az apróság egy HDR10 kompatibilis hardverkulccsal (az Android TV 10 otthona) érkezik, így a felhasználók több ezer alkalmazáshoz férhetnek kényelmesen hozzá.

A 30W teljesítményű hangrendszer az ígéretek szerint a Dolby hangot is kezeli, az AiFi (Artificial Intelligence Fidelity) révén további, a szabványt támogató hangszóró társítására is lehetőség van. A beállítást számos automatizált funkció (trapéztorzítás-korrekció, auto-fókusz) könnyíti meg. A készülék természetesen okos eszközökről is képes tartalmat fogadni.

A SAMSUNG Freestyle első pillantásra egy lámpára hasonlít. A készülék száznyolcvan fokban elforgatható, itt is van automatikus trapéztorzítás-korrekció és auto-fókusz. A projektor harminc és száz hüvelyk közötti képméret megjelenítésére képes, legfeljebb 1080p felbontás mellett és 550 lumen fényerővel. A beépített hangszóró (5W) itt sem hiányzik, azonban komolyabb hangélményhez már szükség lehet külső hangrendszerre, ugyanakkor van beépített mikrofon, így kihasználhatók az Alexa vagy Bixby kínálta extrák.

A Freestyle Tizen (6.5) operációs rendszert futtat, egy HDMI port is van, a tartalmak tükrözése pedig iOS és Android eszközökről is megoldott. A vetítő távirányítóval vagy SmartThings alkalmazáson keresztül vezérelhető. A lencse elé egy diffúzor is felszerelhető, így a készülék hangulatvilágításként is üzemelhet.

Forrás: www.us.seenebula.com www.samsung.com