CES2022 – QD-OLED tévét dob piacra a Sony

A Samsung évek óta dolgozik saját kvantumpontos megoldásán, ami a hírek szerint bejelentésre készen áll, azonban a Sony a kanyarban előzve megmutatta a saját változatát.

Master Series A95K

A japánok a korábbi évekhez hasonlóan teljes kínálatukat finomítják, több LCD és OLED készülékkel készülnek az új esztendőben, ráadásként egy QD-OLED modellről is lerángatták a leplet. A Master Series A95K (az A90J helyére kerül) az OLED és Quantum-Dots technológiákat házasítva igyekszik az érintett eljárások előnyeit kihasználni. Az előzetes információk szerint a készülék a klasszikus OLED tévéknél jobb fényerőt produkál, míg a vörös-kék-zöld és fehér subpixelek a HDR tartalmak megjelenítését hivatottak javítani. A tükröződést a vállalat matt bevonattal igyekezett csökkenteni.

Az újabb generációs XR processzor egyik új trükkje, hogy folyamatosan monitorozza a panel referencia pontjainak hőmérsékletét és a beérkező adatok alapján módosítja a fényerőt. A processzor ezen felül egy Depth Control funkciót is kapott, ami a megjelenített tartalmak mélységérzetét javítja, míg a Flexible Colour Contrast Control a színkezelésben jut szerephez. Ahogy várható volt a készülék megkapta az Acoustic Surface Audio+ funkciót, amely két dedikált mélysugárzóval járul hozzá a jobb hangélményhez. Az aktuátorok méretét is megnövelték és a QD-OLED panelekhez igazították őket.

A rendszer része a BraviaCam (leválasztható kamera) ami a videócsevegés során tehet jó szolgálatot, illetve gesztus vezérlésre is lehetőséget biztosít. A készülék több már ismert játékos funkcióval (ALLM, VRR) is rendelkezik, amiken felül a PS5 konzolok képességeit kihasználó Auto HDR Tone Mapping és Auto Genre Picture Mode funkciók is megjelentek. Az A95K ötvenöt és hatvanöt hüvelykes változatban érhető majd el, árakat egyelőre nem közölt a gyártó.

Master Series Z9K LCD

A Sony azokról sem feledkezett meg, akik kisebb tévében gondolkodnak. Az A90K (42 és 48 hüvelyk) több megoldást örökölt a fentebb részletezett újdonságtól, ugyanakkor klasszikus OLED panelt dolgoztató modell. Az A80K OLED tévé (55, 65 és 77 hüvelyk) az A80J családot váltja, az új processzornak és az XR OLED Contrast Pro eljárásnak köszönhetően azonban a kontraszt és színkezelés javulására lehet számítani, illetve fejlettebb hangrendszert kap.

Sony X95K LCD

Az LCD kínálat tetejére a japánok egyetlen 8K felbontást támogató készüléke várható. A Master Series Z9K (75 és 85 hüvelyk) a Z9J modellt váltja a portfólióban. Újdonság a miniLED technológia alkalmazása, amit az XR Backlight Master Drive rendszer felügyel. Ebbe a készülékbe is az új XR processzort pakolják, a játékos funkciók is nagyjából ugyanazok, ugyanakkor a hangrendszer hagyományos, hiszen egy LCD panel esetében nem lehet vibrációval hangot generálni. A 85W teljesítményű rendszer négy csipogót, két közepes és két basszus meghajtót egyesít. Újdonság továbbá az X95K elnevezésű televízió, ami a miniLED és XR Blacklight Master Drive technológiákat hasznosítja.

Forrás: www.sony.com.news/ces2022