CES2023 – Sony bemutatók egy helyen

Idén a Sony szokatlan módon nem mutatott be új tévéket Vegasban, helyette olyan technológiákra és kezdeményezésekre helyezte a hangsúlyt, amelyek kibővíthetik a szórakoztatás lehetőségeit. Mindez persze nem jelenti, hogy a társaság idén nem dob piacra új tévéket, azokat azonban később egy dedikált rendezvényen fogják leleplezni.

A Sony a Moving People Forward téma köré építette bemutatóját. A STAR SPHERE egy olyan projekt, amelynek célja, hogy közelebb hozza a világűrt az emberekhez, és felfedezze az űrperspektívákat, lehetőséget biztosítson a globális környezetről és a társadalmi kérdésekről való gondolkodásra.

2023. január 3-án indult útjára az EYE nevű, távirányítható nano műhold, ami olyan kamerával rendelkezik, amely képes az űrből fényképezni. A Sony kiállította a Space Shooting Lab elnevezésű kísérleti szimulátort, amely a STAR SPHERE által a jövőben tervezett, űrből történő élményfotózáshoz szükséges teret biztosítja.

A Sony a gyártási tevékenységek széles skáláját támogatja, hogy közelebb kerüljön a különböző közösségekhez és a jövő alkotóihoz. A képgyártási megoldások között megmutatták a VENICE 2 digitális mozifilmes kamerát, a full-frame tükör nélküli Alpha sorozatú kamerákat, a VLOGCAM sorozat modelljeit, a professzionális Airpeak drónt, az Xperia okostelefonokat és a Creators’ Cloud nevű a felhőalapú platformot. A képalkotásra alkalmas eszközök mellett prémium hangtartalom-előállításra alkalmas mikrofonok és fejhallgatók is bemutatásra kerültek.

Izgalmas bemutatón mutatkozott be a hordozható volumetrikus rögzítésre alkalmas rendszer prototípusa, amely bárhol képes emberek, tárgyak és terek animált 3D rekonstrukcióinak rögzítésére és alacsony késleltetésű terjesztésére. A rendszer mindössze hét érzékelőt igényel, ami lehetővé teszi,így bárhol gyorsan fel lehet állítani. A 3D metaverzum térben megjelenített 360 fokos nézet, táblagépeken és a Sony Spatial Reality Display kijelzőkön keresztül lehet élvezni.

A Sony bemutatta a Spatial Reality Display (SR Display) huszonhét hüvelykes prototípusát, amely a valós világot három dimenziós térbeli képekkel reprodukálja. A nagyobb képernyőformátum lehetővé teszi az életnagyságú tárgyak megjelenítését, így pl. az orvosi képek és a terméktervek sokkal valósághűbben reprodukálhatók. Újfajta szórakozási lehetőségként az SR Display kijelzőn a Hawk-Eye élő sportadatokkal és virtuális karakterekkel létrehozott, több nézetet alkalmazó tartalmai is megjeleníthetők.

A previzualizációs technológiát a Sony “mocopi” mobil mozgásrögzítő rendszerének segítségével mutatták be, amely lehetővé teszi az alkotók számára, hogy a gyártás előtti szakaszban a VFX szerkesztéssel ellenőrizzék kameramunkájukat és a karakterek pozícióját. A megtekintő monitoron egy CG-modell látható, amely valós időben szinkronizálódik a “mocopi” eszközt viselő előadó modell mozgásával. Ez a technológia hozzájárul a gyártási munkafolyamatok racionalizálásához, lehetővé téve az alkotók számára, hogy már korai szakaszban szimulálják a gyártást, javítva ezzel munkájuk minőségét.

Forrás: www.square.sony.com/ces2023