CLASSIC AUDIO SPARTAN 10 – A hangra fókuszál

A Classic Audio közelmúltban leleplezett készüléke számos innovatív megoldást alkalmaz, aminek köszönhetően az új modell költséghatékonyan képes felsőházas teljesítményt biztosítani.

A SPARTAN 10 (380 GBP) mozgó mágneses lemezjátszókat kiszolgáló berendezés, alacsony szériás, teljes egészében kézzel készül. A gyártó szerint a jó phono-előerősítő nagy impedanciájú bemeneteket visel, hatékony szubszonikus szűrővel és RIAA áramkörrel, valamint alacsony bemeneti zajjal rendelkezik.

A britek teljesen egyedi, két fokozatból álló erősítő topológiát építettek, amely az egyfokozatú megoldásokkal szemben sokkal markánsabb felső és középtartományt eredményezett. A RIAA kiegyenlítés soros visszacsatolású, aktív hálózaton keresztül történik. A harmadrendű szubszonikus szűrő, kézzel válogatott és illesztett kondenzátorokat tartalmaz.

Az LFC (Low Frequency Crossfeed) képes jelentősen csökkenteni a korongok felületi tökéletlenségéből eredő zajokat, ezzel is javítva az alacsony frekvenciás reprodukciót. A gyártó szerint a funkció hatékonysága leginkább fejhallgatón keresztül mutatkozik meg. Természetesen van egy dedikált mono kapcsoló, amely megviseltebb sztereó hanglemezek esetében is jó szolgálatot tehet.

A legtöbb kompakt phono-eszköz külső kapcsolóüzemű tápegységet használ, a britek viszont osztott lineáris tápegységet építettek, amely sokkal jobb védelmet kínál a hálózat felől érkező zajokkal szemben. Minden elektronika három darabból kialakított alumínium házban kapott helyet, így a készülék meglehetősen puritán megjelenésű, minden tekintetben a kiemelkedő teljesítményre fókuszál.

Forrás: www.classic-audio.co.uk