Clearaudio – Átjáró a múlt, a jelen és a jövő között

A Clearaudio Reference Jubilee lemezjátszó tisztelgés a márka nyolcvanas években bemutatott Reference modellje előtt.

A REFERENCE JUBILEE (17.500 GBP) lemezjátszó megörökölte az alapmodell bumeráng formáját, azonban a korabeli akril vázat Panzerholz fa és alumínium szerkezet váltotta fel. A készülék több vadonatúj és kipróbált fejlesztést tartalmaz, amiket adaptált formában, a speciális igényekhez igazítva használtak fel.

A hat centi vastag lemeztányér csillapított polioximetilénből (POM) készült és márka szabadalmaztatott kerámia mágneses csapágyának (CMB) egy egyedi változatán forog. Az említett lemeztányért egy nyolc és fél kilós rozsdamentes acél korongra ültették, ebbe került a gyártó OSC sebességszabályzója. Egy optikai érzékelő három másodpercenként leolvassa forgási sebességet és továbbítja az adatokat a vezérlő egységnek. Az egység a legkisebb eltéréseket is valós időben szabályozza a motor feszültségének műveleti erősítőn keresztül történő módosításával.

A pontos forgási sebességről és a konzisztencia javításáról egy 12-bites DAC gondoskodik. A DAC motor referenciafeszültséget állít elő, amelyet diszkrét elektronika segítségével analóg feszültségjellé alakítanak át. A digitális referencia jel csak a hőmérsékleti jellemzőkből, a kenőanyag pillanatnyi viszkozitásából, a szíjhajtás súrlódási tényezőiből eredő eltérések kompenzálására szolgál, a motort kizárólag az analóg végfokozat hajtja.

Ami a motort illeti egy vadonatúj nagy nyomatékú, légmagos (nem mágneses) 24V egyenáramú komponenst kapunk, aminek házát egyedi felfüggesztéssel teljesen leválasztottak az alvázról.

Forrás: www.clearaudio.de