Csúcskategóriás hibrid erősítővel jelentkezett a MCINTOSH

A társaság a negyvenes évektől foglalkozik csöves, illetve a hatvanas évektől gyárt szilárdtest erősítőket. A márka korábban is próbálkozott a két technológia egyesítésével, azonban legújabb modelljük egyedülálló módon házasítja a két eljárást.

A MCINTOSH MC901 (17.500 USD) érdekessége, hogy egyetlen alvázra került, egy 300W teljesítményű csöves, valamint egy 600W teljesítményű szilárdtest-erősítő, amiket úgy terveztek, hogy kizárólag a kívánt tartományokat kezeljék. Erre azért volt szükség, mert a tapasztalatok szerint a csöves erősítők kevésbé teljesítenek jól az alacsonyabb tartományokban, így ezeket a szilárdtest szekció veszi át, dübörgő basszussal ajándékozva meg a hallgatókat.

Mindkét erősítő szakasznak megvan a saját diszkrét tápellátása, míg a KT88, 12AT7 és 12AX7A csöveket dolgoztató erősítő a gyártó Unity Coupled Circuit kimeneti transzformátorát kapta meg, addig a félvezető szakasz a McIntosh Autoformer technológiáját használja. A teljesítmény optimalizálását állítható keresztváltókkal oldották meg, amelyek a készülék tetején elhelyezett vezérlőkkel szabályozhatók, igény esetén ezek megkerülésére is lehetőség van.

A készülék külső jegyeit tekintve a megszokott esztétikával rendelkezik, bár a formatervezés ezúttal kicsit rendhagyó és újdonságnak számít a DualView kijelző, amely a két erősítő teljesítményének monitorozására szolgál. A berendezés szinte az összes jól ismert, dedikált technológiát (Power Guard, Sentry Monitor, McIntosh Monogrammed Heatsinks) megkapta, újításként megjelent a Power Guard Screen Grid Sensor (SGS), amely a vákuumcsövek túláramból eredő meghibásodását igyekszik megakadályozni. Az új modell gyakorlatilag kompromisszum nélkül használható a gyártó saját termékeivel, vagy harmadik féltől származó modellekkel egyaránt.

Forrás: www.mcintoshlabs.com