Csúcskategóriás párossal jelentkezett az Astell & Kern

Az SP3000 DAP utódja és Novus fülmonitor a tengerentúlon (CanJam NY 2024) már bemutatkozott, azonban az európai premierre a müncheni expóval (május 9-12) egy időben kerítettek sort.

Az A&ultima szériába érkező SP3000T DAP (3599 EUR) Triple Amp rendszert használó készülék. A felhasználó választhat a vákuumcsöves vagy digitális erősítés között, de a kettő kombinációja is rendelkezésre áll. Tube Amp üzemmódban a Raytheon JAN6418 MIL-SPEC csövek biztosítják a meleg hangzást, míg az Op-Amp a tiszta és artikulált hangélményre fókuszál. A Hibrid Amp értelemszerűen az előbbi üzemmódok fúzióját kínálja.

A vákuumcsövek hordozható eszközökbe integrálása komoly kihívás, a mérnökök rengeteg időt fordítottak a zajszint csökkentésére. A csövek moduláris független PCB-re kerültek, amit egy szilikon tokkal csillapítottak, plusz a csövek körül további szilikon „bakokat” is alkalmaztak.

A szeparált audio-áramkör külön dolgozza fel a jobb és bal csatorna jeleit. A beérkező jeleket AK4191EQ modul fogadja, amely digitális delta-szigma modulátorként működik. Az AK4499EX DAC teljesítményét tovább javítja, hogy az Op-Amp és Tube Amp jeleket is függetlenül kezeli a rendszer, az audio-blokkot pedig nagy tisztaságú ezüst pajzs védi.

A készülék a PCM (32-bit/784 kHz), a DSD512 és MQA állományokat egyaránt kezeli. A Bluetooth chip az LDAC és aptX HD szabványokkal is jóban van. A készülékház rozsdamentes acélból készült, amire 99,9 százalék tisztaságú ezüst került.

Mivel az ezüst színe az idő függvényében változhat, ezért többrétegű bevonat akadályozza meg a levegővel való érintkezést. A lejátszó 2.5, 3.5 és 4.4 milliméteres aljzatokat, valamint USB-C portot és 5.5 hüvelykes FHD kijelzőt visel. A hangerőszabályzó tárcsa körül elhelyezett LED közvetlen visszajelzéssel szolgál az éppen játszott formátumról.

A NOVUS (5799 EUR) fülmonitor az Astell & Kern és az Empire Ears második közös fejlesztése. Az Odyssey névre hallgató első füles gyorsan megtalálta a maga rajongó táborát, az új készülék az előd vívmányaira építve tovább emeli a téteket. A részletes specifikációkkal még adós a márka, annyi biztos, hogy a „diamond-like carbon” alumínium burkolat alatt tizenhárom W9+ meghajtó lapul, egy ún. quadbrid tömbben. A házat zafír üveg alá rejtett, aranyozott előlappal zárták le. A fülest makromolekuláris szállal erősített, négyeres réz-arany-ezüst hibrid kábel kíséri, aminek végére 4.4 milliméteres (BA) csatlakozó került.

Forrás: www.astellnkern.com/press