Displace OLED TV – Volt vezeték, nincs vezeték

Januárban újra Las Vegasra irányul a technológia kedvelőinek figyelme, a CES ezúttal is helyet biztosít majd az innovatívnak szánt ötleteknek, legyenek azok bármilyen őrültek. Az amerikai Displace startup példaként egy vezetékmentes OLED tévét készül bemutatni.

A DISPLACE koncepciója látatlanban több kérdést is felvet, de haladjunk szépen sorban. A készülék gyakorlatilag egyetlen 4K felbontást támogató OLED panelből áll. A bemutató darab ötvenöt hüvelykes, több darabból nagyobb felület állítható össze. A tévé nem hagyományos módon, hanem egy szabadalom alatt álló aktív hurkos vákuum-technológia segítéségével rögzíthető a falra, itt gyorsan elő is ugrik az első kérdés. A gyártó szerint az ötvenöt hüvelykes változat kilenc kilót nyom, enyhe nyomással gyorsan és biztonságosan rögzíthető, arról azonban nem esett szó, hogy az eljárás hatékonyságát mennyire befolyásolják a különböző faltípusok vagy felületek.

A panel tápellátását újratölthető akkumulátorok biztosítják, amelyek a hivatalos adatok szerint egy hónapig (napi hat óra aktív használat mellett) bírják etetés nélkül. A többi tápellátást igénylő komponens egy hálózatra csatlakozó alegységben kapott helyet. A készülék mellé nem jár távkapcsoló, az egész rendszer gesztusokkal, hangasszisztenseken keresztül vagy érintéssel vezérelhető, ezáltal a gyártó szerint interaktívabb a klasszikus tévéknél. A hálózati elérést WiFi 6E biztosítja és természetesen beépített kamera és mikrofon is van, hiszen ezek elengedhetetlenek a működtetéshez.

Az elképzelés papíron jól fest, gyakorlatban azonban kétséges, hogy sokan kapnának egy falra szerelhető hatalmas táblagépért, amelyről ráadásul hiányoznak a megszokott portok. A Displace mindenesetre bízik magában, olyannyira hogy január ötödik napjától lehetőséget biztosítanak az előrendelésre, az első modellek szállítását pedig 2023 végére ígérik. Reméljük, hogy Vegasban tudunk majd játszani egy kicsit a készülékkel, hátha a gyakorlati bemutató igazolja a koncepció életképességét.

Forrás: www.displace.tv