Display Week 2024 – NanoLED prototípust villantott a Samsung

A Samsung egy tizennyolc hüvelykes, teljes egészében tintasugaras eljárással gyártott NanoLED (vagy QD-LED) kijelzőt mutatott be.

Az új technológia lényege, hogy az elektromos áramot közvetlenül a kvantumpontokra vezetik, így nincs szükség diódákra. Az eljárást a fejlesztés kezdetén QLED néven emlegették, amely mozaikszót aztán az LCD tévék marketing fogalmaként kezdték használni, így az OLED vetélytársának tartott technológiát mostanában NanoLED, EL-QD, QD-LED névvel illetik.

A technológia fejlesztése és finomítása már tart egy ideje, a Sharp például Las Vegasban (CES 2024) állított pódiumra egy tizenkét hüvelykes (1972×720 képpont, 167 ppi) NanoLED prototípust, míg a TCL nemrég egy tizenhat hüvelykes 2.8K felbontásra képes változattal jelentkezett. A Samsung Display egy tizennyolc hüvelykes kijelzőt készített, amely 3200×1800 képpont felbontással (202ppi) és 250 nites fényerővel rendelkezik.

Ahogy a bevezetőben szóba került a panel teljes egészében tintasugaras eljárással készült, így a gyártási költség alacsonyabb lehet az OLED változatokhoz képest. A kihívást a kék kvantumpontok élettartama jelenti, a technológia fejlesztője a Nanosys ennek megoldásán dolgozik. A társaság új tulajdonosa a Shoei Chemical of Japan igyekszik felpörgetni a fejlesztést, ennek ellenére az első kereskedelmi forgalmazásra szánt modellek csak jövőre esedékesek.

Forrás: www.samsungdisplay.com