Dolby Atmos-kollekcióval jelentkezett a Yamaha

A Yamaha egy új házimozi pakkal jelzi visszatértét a Dolby Atmos-piacra, amely ugyan bőven újrahasznosít régebbi technológiákat, de azokat okos trükkökkel sikerült a kortárs elvárásokhoz igazítani.

A True X termékcsalád két hangprojektort, szatellit hangszórókat és egy mélynyomót tartalmaz. A TRUE X BAR 50A (799 GBP) összesen hat meghajtót dolgoztat, a széleken két elnyújtott (ún. race-track) hangszóró kapott helyet, mellettük a magassági hangszórók találhatók, a készletet két mélysugárzó teszi teljessé.

A sajtóanyagok szerint a Yamaha szándékosan hagyta el a dedikált center-hangszórókat, mert azok szűkítették a hangteret és a mélynyomók kárára foglalták volna a helyet. A kisebbik hangprojektort BAR 40A (549 GBP) névre keresztelték, felépítés tekintetében ugyanazt kapjuk, egyetlen különbség, hogy ezúttal egyetlen három hüvelykes mélysugárzót kapunk.

Mindkét modell rendelkezik HDMI eARC kimenettel és HDMI bemenettel (a VRR és az ALLM támogatás még nem tisztázott) van optikai csatlakozás, ahogy elvárható van Bluetooth és a Spotify Connect , az AirPlay 2 és a Tidal Connect sem hiányzik. A készülékek kompatibilisek az Amazon Alexa hangasszisztenssel a vezérléshez mellékeltek távirányítót, de a Yamaha Sound Bar Controller alkalmazás is teljes körű felügyeletet szavatol.

Film, Stereo, Normal és Game hangmódok is rendelkezésre állnak, amelyek között egy mozdulattal váltani lehet, illetve van egy párbeszédek tisztaságát javító Clear Voice üzemmód, valamint a basszus piszkálására (Bass Extension) is lehetőség van. Igény esetén mindkét hangprojektor kiegészíthető a százhatvan milliméteres meghajtóval szerelt, SW-X100A jelzésű vezetékmentes mélysugárzóval.

A széria utolsó összetevője a TRUE X SPEAKER 1A (149 GBP) szatellit hangszóró amely tetszés szerint dedikált Bluetooth hangszóróként is használható. Az apróságokat a rendszerhez adva aktiválható a True X Surround üzemmód, amely további finomhangolásra biztosít lehetőséget.

A hangszórók egyetlen ötvenöt milliméteres meghajtóval rendelkeznek, víz- és porálló (IP67) besorolást kaptak, akár falon is elhelyezhetők. A készülékek USB-C porton keresztül tölthetők, két etetés között tizenkét óra üzemidőre lehet számítani. A True X termékcsalád fekete, sötét- és világosszürke színben szeptemberben kerül forgalomba. Az árak egyelőre tájékoztató jellegűek.

Forrás: www.uk.yamaha.com