EISA DIGITAL ZOOM CONVENTION 2021

Több mint 20 éve hagyomány, hogy minden év májusában az EISA konferencia meghívást juttat el a gyártóknak és új termékeik bemutatására kínál lehetőséget, melyek közül egyfajta tesztelési procedúra után, az év díjazott termékei kerülhetnek ki.

A pandémia az elmúlt két esztendőben áthúzta a terveinket, ennek ellenére idén, immár második alkalommal az EISA ZOOM konferenciára hívta meg partnereit, akik ezúttal online prezentációk keretében mutatták be legújabb fejlesztéseiket az audio és video szaklapok újságíróinak. Írásunkban, most a teljesség igénye nélkül, ízelítőt adunk az idei esztendő legújabb szórakoztató elektronikai termékeiből, és megpróbáljuk érzékeltetni, miként dolgoznak az EISA újságírói a járvány időszaka alatt.

1. TP VISION PHILIPS

A ZOOM előadások sorát még áprilisban a TP Vision Philips nyitotta meg. Danny Tack a vállalat képviseletében az új sorozatú idei típusok ismertetésével kezdte a bemutatót. Az új sorozatú Philips 55” OLED806 mellett, az EISA szakértői megismerkedhettek a zászlóshajó PHILIPS OLED936 típusú készülékkel, amely ismét megkapta a Bowers&Willkins kiemelkedő hangot produkáló soundbart, amit a Philips televíziókhoz gyártott.

A kedvezőbb árú (€ 1799) 55” képernyőjű 806-os típusú készülék egyszerű talpakon, fémrudakon nyugszik, stabilan tartja a készüléket, új hardverplatformra épült és ezzel együtt a 4K120/sec és 4:4:4 színkódolású, 12 bites videójelek fogadásához HDMI 2.1 csatlakozást kapott. Auto Burn funkció mentesíti az esetleges képbeégéstől, javítottak a menübeállításokon, ugyanakkor rendelkezik egy Gaming funkcióval, ami megkönnyíti a játékosok dolgát. A nagyobb testvér ugyancsak rendelkezik valamennyi új szoftver frissítéssel, Calman Ready funkciója közvetlen összeköttetésben van az 5. generációs P5 processzorral. 4 oldalas Ambilight világítást kapott és 20% -al nagyobb a fehér szintje.

2. PHILIPS AUDIO

A Philips vezető audio terméke 2010-ben indult útjára. A tervezők az elmúlt idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztek, melyen alapulva most megalkották a Fidelio B97 típusú soundbar-t, amely 7.1.2 csatornás, egy igazi házimozi termék IMAX hangzás kiegészítő opcióval.

Az EISA újságíróknak bemutatott másik kiemelt audio termékük a Philips Fidelio L3 típusú fejhallgató, amely kiváló akusztikai tulajdonságai mellett 40 mm-es meghajtókkal rendelkezik, természetes, kiegyenlített hangzást produkál.

3. LG

A koreai kistigris, mely időközben igencsak nagyra nőtt 2021-ben sem aprózta el a dolgokat és technológiai szempontból ismét magasra tette a lécet. Az Eisa prezentáción két új, innovatív displayt helyezett a középpontba, az LG OLED EVO valamint az LG QNED /MiniLED típusokat. Mesterséges intelligencia jellemzi a továbbfejlesztett a9 GEN4 AI Processzort, aminek köszönhetően a televízióknál megjelent a AI Picture Pro és az AI Sound Pro kiemelt szintű kép és hang minőség.

Továbbfejlesztették a maguk által fejlesztett operációs rendszerüket, immár a macOS 6.0 változat látott napvilágot a New Home / Magic Tap és a Game Optimizer funkciókkal, melyek jobb tévézési lehetőséget kínálnak és találkoznak a vásárlók növekvő igényeivel. Mindez élesebb képpel, kifinomult mozgással, vékony dizájnnal és gyors gamer reakcióval jár, ugyanakkor a világ első Eyesafe / szemkímélő display technológiáját is biztosítják a nézők számára. A bemutató két kiemelt készüléke az LG OLED EVO LG65G1 új, fejlett EVO OLED panellel szerelt televízió volt, mellette a gyártó 8K felbontású ugyancsak új QNED MiniLED készüléke, az LG 75QNED99 volt látható.

4. POLK AUDIO

Viszonylag új amerikai vállalkozás, 1971 -ben Baltimore alakult, alapvetően HiFi hangfalgyártónak vallja magát, az USA piacának 15% -át tudhatja magáénak, ami nem kis darab.

Bemutatójukban a Polk Reserve sorozat kapta a főszerepet, amivel idén az Európai piacon kívánnak megjelenni és amely új technológiákat tartalmaz, köztük egy HiRes Pinnacle tweetert, új hangszóró kúpot a közép/mély hangszórónál, valamint a nagyobb álló hangfalaknál alkalmazásra kerülő 2.0 -ás Power Port-ot, amely M. Polk egyik korábbi szabadalma.

5. DENON

Az itthon is közkedvelt japán gyártó két terméket mutatott be az Eisa Digital konferencián, köztük az első a Denon Home nevet kapta. Az egyszerűen csak The Speakers -nek nevezett sorozat 3 típusból áll 150 / 250 / 350, növekvő sorrendben.

A HEOS-t felváltó sorozat 2019-ben látott napvilágot, a rendszer nem új találmány, hasonló hangfalsorozattal már korábban is találkoztunk. A koncepcióhoz tartozik a Home Soundbar 550 amely 3D hanghatással nyűgözi le hallgatót.

6. MARANTZ

Tavaly szeptemberben mutatta be a Marantz a MODEL 30 „next generation” integrált erősítőt, valamint a MODEL 30n hálózati audio streamer-t és SACD játszót, amely most hozzánk is eljutott. A zene szerelmeseinek álomerősítője beépített phono EQ és MM és MC phono színpaddal, új impedancia választóval érkezett, hogy a legjobban illeszkedjenek a hangfalakhoz.

Ugyancsak lenyűgöző a Marantz kiegészítő SACD / Network Server 30N modellje, ami egy prémium HEOS alkalmazást tartalmaz az ALAC Apple Lossless, az Amazon Music HD, a Tidal és más népszerű streaming szolgáltatásokkal. Ugyancsak hasznos funkció az integrált fejhallgató-erősítő, amelynek választható impedanciája alacsony. Mindkét berendezés horror áron.

7. SVS

Az SVS újdonságairól, lapunk oldalain már korábban is hírt adtunk. Az Eisa prezentáció alkalmával, most mégis kiemelt hangsúlyt kapott az SVS 3000 Micro subwoofer, ami egy strukturált MDF kabinet, melynek frekvenciaátvitele 23Hz-240Hz -ig terjed, szuper kellemes méretekkel rendelkezik és mindösszesen 12 kg. súlya van, kezelését nagyban megkönnyíti, hogy smartphone App. segítségével is szabályozható.

8. XGIMI HOME PROJEKTOR

Talán nem is kellene meglepődnünk azon, hogy az XGIMI kínai termék, amiből eddig már 1,5 millió darabot adtak el a világon. Különlegesen szép és formabontó dizájnja nemcsak a látványt teszi kellemessé, a minőség garanciáját a gyártó partnerei, mint a Harman Kardon és a Texas Instruments garantálják. Az XGIMI most bemutatott HORIZONT sorozatának tagjai 1080px Full HD, illetve a HORIZONT PRO változat 4K UHD felbontásra képes és intelligens képméret beállítóval rendelkeznek.

9. TCL

Talán a legdinamikusabban fejlődő vállalat a televíziós szektorban, első lépéseit az egykori Thomson technológiára építette, de mára ennek már a nyomival sem találkozunk. Termékeiket az innováció és a környezetvédelem mellett a legmodernebb technológia jellemzi. Komoly sikereket értek el QLED panelek alkalmazásával, melyek antireflekciós kivitelezését is megoldották.

Az Eisa számára bemutatott TCL C728 és TCL C825 típusok hagyományosan Android operációs rendszerrel működnek, mindkét készülékhez az Onkyo szállította az audio egységet, a TCL C82 es típus 3.2.1. Dolby Atmos soundbarral lett felszerelve. A TCL kiegészítésként, televízióinak jobb hangja érdekében és a házimozi hangzás lehetséges alternatívájaként idén új RAYDANZ TS8132 típusú soundbart mutatott be, melyhez wireless szubláda is párosult.

10. HISENSE

A kínai gyártó első alkalommal mutatkozott be az Eisa szakemberei előtt. Legjobb készüléküket mutatták be az ULED U8GQ típusú 4K sorozatot, melynek 55” és 65” -os változatát gyártják. A Hisense U8GQ egy korábbi típus upgradelt változata, ahol a jobb kép érdekében alkalmazták az u.n. filmkészítő módot, az Imax Enhanced tanúsítványt és a környezeti fényérzékelőhöz társított Dolby Vision IQ funkciót, emellett ultraszéles betekintési szöget értek a képernyőnél, amely Quantum Dot technológiára épült. Audiofelszereltsége Dolby Surround. A Hisense U8GQ televíziók működésükhöz, a VIDAA operációs rendszert kapták.

11. SA SYSTEMS

A dán hangfalgyártó kifejezetten a wireless rendszerekre specializálta magát és máris megalapította a Wireless Speaker and Audio Association (WISA) szervezetet, egyben bejelentette az új hangszórók tanúsítását. Az Eisa bemutató fő vonalát a gyártó méltán sikeres, remek megjelenésű és nagyszerű hangzású Legend Silverback WISA képes hangszórói adták, melyek 20Hz mélységig képesek lemenni a hang visszaadásban

Ezek az aktív hangszórók vezeték nélkül használhatók a WiSA hub vagy a WiSA USB adóegységgel, vagy előerősítőhöz csatlakoztathatók. Minden hangszóró 2-4 beépített, 560 wattos digitális erősítővel rendelkezik, veszteségmentes digitális aktív crossoverekkel és digitális jelfeldolgozóval (DSP). A sorozat hangszórói kombinálhatók egy akár 7.1-es házimozi rendszer összeállításához, mely 24/96kHz nagy felbontású tömörítetlen hangot kínál.

12. PRIMARE

A nagy múltú olasz erősítőgyártó nagyszerű bemutatóval lepte meg az Eisa újságírókat. Bemutatójának középpontjában a PRE35 moduláris sztereo előerősítő, hálózati lejátszó DAC és az A35.2 jelű sztereó végerősítő állt. Utóbbi 200/400W teljesítmény tud 8/4 Ohm-on. A rendkívüli odafigyeléssel gyártott egységek letisztult dizájnja és grafit szürke színe csupa komolyságra utal.

13. LOEWE

A nagy visszatérő – mondhatnánk! A német televíziógyártás prémium kategóriájú készülékeinek gyártója, amelyet közel száz éve, 1923-ban alapítottak, kis időre eltűnt a színpadról, de most újra jelentkezett és bemutatta legfrissebb fejlesztéseit. A modern és időtálló dizájn mindig kísérője volt a Loewe termékeinek. Követve a régi vonalat, ebben az értelemben nem okoztak csalódást. Két új termékük a „Loewe bild v” és a „Loewe bild s” önmagáért beszélt. Előbbi 55/65” míg a második 77” -os méretben készül.

Mint megtudtuk, hogy a gyártáshoz az LG OLED paneleket használnak és a készülékek VIDAA operációs rendszerrel üzemelnek, elhelyezésükhöz a gyártó különféle kiegészítő elemeket gyárt, ilyen például a padlótól a plafonig rögzítő rúd is, amely max 3 métert ivel át. Az Loewe audio gyártás ugyancsak a házimozit célozta meg, de mellette más termékeket is bemutattak. A Loewe soundbar és a hozzá kapcsoló Klang5 subwoofer, amely 800W teljesítményt produkál és multiroom funkcionalitásra is képes igencsak figyelemre méltó dizájnegység. A Klangbar 5 az állványon álló televízió alatt is elhelyezhető, rendkívül elegáns látványt nyújt tegyük hozzá, hogy az áruk az égben jár.

14. NAD

Az 1972-ben alapított kanadai illetőségű gyártó az elmúlt ősszel mutatta be NAD C 298 típusú erősítőjét, ami most mi is láthattunk a bemutatón. Jobban teljesítő áramköröket fejlesztettek a D osztályú kimeneti fokozatok alapján, aminek következtében a hangszórók minden terhelésnél drámai előrelépést tanúsítottak a korábbi modellekkel szemben.

Az áttörés a PURIFI rendszer bevezetésének volt köszönhető, ami egy azonos nevű dán vállalatnak volt köszönhető, aki összehozta az iparág vezető mérnökeit, hogy találjanak megoldást az audio-erősítők utolsó korlátira. Az Eigentakt modulokat a NAD gyártja és ettől lett a C 298 napjaink egyik legjobb erősítője.

15. BLUESOUND

NODE – Nemrégen került bemutatásra Bluesound wireless multiroom zenei egysége a BLUESOUND NODE amely wifi hálózaton működik. A NODE gyakorlatilag mindent zenei file-t értelmezni tud, minden zenei szolgáltatáshoz hozzáfér, sőt néhány koppintás és a BluOS Controller értelmezi az iOS, Android, Mac, vagy PC számítógépes alkalmazásokat. A NODE egy új audiofil minőségű DAC átalakító, amely nemcsak 24 bit/192 kHz HiRes hangfeldolgozást támogatja, hanem a stúdióminőségű hallgatáshoz szükséges Master Quality Audio -t (MQA) is.

POWERNODE – A Bluesound másik csodafegyvere a Powernode amely egy vezetéknélküli hifi erősítő, amely ötvözi az audiofil minőségű komponenseket és a többszobás multiroom hálózatba juttatja el. A csatornánként 80W teljesítményű és ZERO torzítású teljesítmény stúdió minőségben szólal meg a berendezéseken.

16. NAIM

A francia hifigyártó bemutatójának fókuszában a Clear Mg magas technikai szinten kivitelezett high end fejhallgató és a Uniti Atom Headphone Edition erősítő és DAC állt, melynek vezeték nélküli csatlakoztathatósága magában foglalja a Bluetooth-t, a beépített Chromecastot és az AirPlay 2-t. A Naim Uniti Atom Headphone Edition egy egyedülálló különleges HiFi rendszer.

Az EISA munkája, a digitális konferenciák sora még lapzártakor is zajlik, naponta délelőtt és délután ülnek az újságírók világszerte a zoom kamera elé, miközben a szerkesztőségek megtelnek tesztelni való termékekkel, hogy azután július elején megszülethessen a várva várt eredmény az EISA 2021-es díjazottjainak listája.

(Soltész Rezső)