ELIPSON Heritage XLS15 – Modern klasszikus

Vannak gyártók, amelyek szívesen révednek vissza alkalmanként a múltba, elég ha a JBL L100 Classic hangfalára gondolunk, amely maga az időutazás. Bár a francia Elipson gömb alakú és modern vonalvezetésű hangfalakról ismert, ezúttal a hetvenes évekig repít vissza a társaság.

A HERITAGE XLS15 (1990 EUR) hangfalak persze csak külsejükben idézik meg az említett időszakot, műszaki értelemben abszolút kortárs darabként funkcionálnak. A háromutas készülék egy erőteljes motorral szerelt cellulóz mélysugárzót (300 mm), illetve egy (gyártó szerint) három oktávot kezelő 55 milliméteres közepes meghajtót dolgoztat. A magas tartományokat megszólaltató, saját fejlesztésű selyem dóm (22 mm) csipogó a Prestige Facet sorozat zászlóshajójából származik.

A rendszer lehetővé teszi a közepes és magas frekvenciák (2 dB lépésekben) finomhangolását, így mindenki az egyéni preferenciához igazíthatja a hangélményt. A darabonként 34 kilót nyomó hangfalak alá hagyományos és döntött talpak is választhatók, de igény esetén tizenkilenc centi magas, opcionális Norstone állványokon is elhelyezhetők a kabinetek. Az elhelyezést a front oldali bass-reflex portok is megkönnyítik. Az új modell forgalmazása előre láthatóan január közepén kezdődik.

Forrás: www.elipson.com