Elkészült a világ első 8K AMQLED panelje

Két évvel azután, hogy a kínai BOE bemutatta az első ötvenöt hüvelykes, 4K felbontású AMQLED panelt a társaság egy szintén ötvenöt hüvelykes 8K AMQLED prototípust villantott a SID Display Week 2022 rendezvényen.

A fogalomzavart kizárva a BOE AMQLED (Active Matrix Quantum Dot Light-Emitting Diode) panelje jelentősen eltér a Hisense, a Samsung vagy a TCL által használt kijelzőktől, ugyanis azokkal szemben nem igényel megvilágítást. Az újabb eljárás lényege, hogy a LED háttérvilágítás és az LCD panel közé helyezett kvantumpontos film helyett, ezúttal kvantumpontos nano-kristályokat használnak, amelyek elektromos térbe helyezve képesek saját fényt létrehozni. Mindez azt jelenti, hogy az OLED eljáráshoz hasonlóan a pixelek egyedileg szabályozhatók, így adott a nagy kontraszt és a széles színskála, hosszabb élettartam mellett.

A gyártó a kvantumpontos nano-kristályokat oxid TFT hordozóval és tintasugaras nyomtatott vezérlő áramkörökkel egyesíti, állítólag a panel összes funkcionális rétege (katód kivételével) előállítható tintasugaras nyomtatással, ami jelentősen csökkenti a költségeket és nagyobb hozamot biztosít. A technológia jelenleg utófejlesztési fázisban van, egyelőre nem tudni mikor kezdődhet a tömeggyártás, de mindenképpen érdekes alternatívája lehet a piacvezető megoldásoknak.

Forrás: www.boe.com