Elkészült az AAVIK csúcskategóriás erősítő-sorozata

Az Audio Group csoporthoz tartozó AAVIK márka leleplezte új felsőházas erősítő családját. A széria egy integrált, egy vezérlő- és egy végerősítőből áll.

Az AAVIK 880 sorozat esetében az elsődleges fejlesztési cél nagy teljesítményű, átkapcsolást mellőző, tiszta A osztályú erősítők létrehozása volt, amelyek a lehető legalacsonyabb kimeneti impedanciával organikusabb hangot és több muzikalitást képesek biztosítani. A fejlesztést egy hosszabb kutatási folyamat előzte meg, aminek során a mérnökök igyekeztek megtalálni az A-osztályú technológia azon elemeit, amit javítani lehet.

Az A osztályú erősítők általában nagy állandó áramot biztosítanak a kimeneti eszközök számára, ez a megközelítés azonban nem csupán magas energiafogyasztással jár, hanem a hangminőségre is negatív hatással lehet. Az A-osztályban használt tápegységek általánosan egy méretesebb transzformátorból és nagy kondenzátor bankokból állnak, de a gyártó tapasztalata szerint a nagy transzformátorban a sok tekercs indokolatlan indukciót hoz létre, ami tranziens késleltetést jelent és nagyfrekvenciás zajok forrása lehet.

Az AAVIK ezért olyan áramkört tervezett, amely az előfeszítést folyamatosan szükséges áramerősség felett (0.63 V-tal) tartja, így a teljesítményerősítő bármennyi áramot igényel, a teljes erősítési folyamat során A osztályban marad és nem fogyaszt feleslegesen. A módosítás lehetővé tette kisebb kondenzátorok használatát, így azok elhelyezése is sokkal könnyebb lett, gyakorlatilag minden kimeneti tranzisztorpárnak van saját kondenzátortelepe. Mindez rövidebb jelutat és kisebb zajt jelent, ráadásként az új készülékek így kevesebb hőt termelnek, ami pozitívan befolyásolja a hatásfokot.

A hagyományos MOS-FET kapcsolótömbök és relék helyett LDR (Light Dependent Resistor) alapú technológiát alkalmaztak, ami jelentősen csökkenti a zajszintet és természetes hangzást szavatol.A készülékeket átalakított rezonancia üzemmódú tápegységek szolgáják ki. A vezérlő szekcióhoz dedikált tápegység tartozik, aminek egyik kézzelfogható eredménye a jobb kontroll. Az analóg keresztváltót úgy tervezték, hogy minden körülmények között pontos időzítést biztosítson, legyen szó egyetlen mélynyomóról vagy alul- és felüláteresztő szűrővel rendelkező 2.1 AV rendszerről. Alternatív megoldásként a keresztváltó analóg helyiségkorrekciós vezérlőként is szolgálhat.

Nagy hangsúly került a sorozat házának és burkolatának tervezésére. A réz nem csupán esztétikusan vonzó, hanem a hangzásra is befolyással lehet, ezért ezt az anyagot választották alapvető alkotóelemként. Az erősítők tömör rézházzal rendelkeznek, oldalt és fedlapon nyílások találhatók. A hangerőgombot gumiréteg borítja, az előlapot pedig nagyméretű LCD érintőképernyő uralja. A szendvics alváz rézlemezből, valamint nehéz laminált lemezből készült és titán bevonatot kapott.

Az Audio Group három márkája (Ansuz, Borrensen, AAVIK) közötti technológia megosztás jegyében az erősítők megörökölték az Ansuz Tesla Coil zajcsökkentő megoldását, ami a gyakorlatban egy fő és egy ellentekercsből áll. Utóbbi akkor avatkozik közbe, amikor a fő tekercs feszültségcsúcsot talál. Mindegyik 880 sorozatba tartozó készülék négy darab Ansuz Darkz rezonancia vezérlővel szerelt lábon áll, így olyan rezgéseket is képesek elnyelni, ami nem kapcsolható közvetlenül a jelúthoz. Az Ansuz Darkz egyébként három korongból áll, amelyeket három titán golyó választ el egymástól. Az AAVIK I-880 (67.000 EUR) integrált erősítő már elérhető, a C-880 és P-880 modellek premierje a következő év elején várható.

Forrás: www.audiogroupdenmark.com