Elkezdődött az ETUDE 5 hangsugárzó gyártása

Az Etude hangsugárzókat Balanced Mode Radiators (BMR) meghajtók köré építették. Az Etude 5 először a tavalyi North West Audio Show rendezvényen volt látható.

Az ETUDE márka mögött Chris Liauw (Curvi-HiFi) áll, aki Christien Ellis (CE Electroacoustics) bevonásával tizennégy évvel ezelőtt építette meg az első Etude hangfalat. Az ETUDE 5 (13.000 GBP az első négy pár) tervezése 2013-ban kezdődött, számos változat készült. A végső célkitűzés egy „dinamikus, ugyanakkor nagyon finoman és koherensen megszólaló” hangsugárzó megalkotása volt. A projekt közben megszületett Danny Baty (Super Natural Audio) közreműködésével az Etude High Sensitivity Bipole (EHSB) hangrendszer, így az ETUDE 5 csak a közelmúltban nyerte el végső formáját.

A kabinet fényezését a Shackleford Pianos (Cheshire, Macclesfield) zongora-restaurátor műhelyre bízták. Az alapértelmezett színek a magasfényű fekete vagy fehér, de egyedi igényeket is teljesítenek. A hangspektrum jelentős részét öt darab, nyolcvanöt milliméteres Curvi BMR meghajtóból álló lineáris tömb, míg a tartomány felső végét egy gyűrűs magassugárzó, a basszusokat pedig kétszáz milliméteres hangszórók kezelik.

A tervezők a TL (Transmission Line) technológiát (gyakorlatilag a bass-reflex rendszer továbbfejlesztett változata) részesítették előnyben, a csillapított alumínium-ötvözet terelőben elhelyezett BMR tömb és a basszus hangszórók egyetlen kontúrozott csatornán osztoznak, a lehető legpontosabb időzítés érdekében.

A meghajtók rögzítésére is nagy figyelmet fordítottak. A basszus hangszórókat alumínium-ötvözet gyűrűre rögzítették, az összekapcsolást pedig rozsdamentes acél rudakkal oldották meg. A szerkezet a gyakorlatban a kabinet vázától független ketrecként viselkedik. Az eltérő környezeti jellemzők kompenzálásának érdekében a rendszer forrasztást nem igénylő, cserélhető ellenállásokkal hangolható.

ETUDE 5

Érzékenység: 85 dB/W
Frekvenciaválasz: 20 Hz – 20 kHz (magassugárzó állandó 40 kHz)
Impedancia: 10 Ohm (átlag)
Méretek (láb nélkül). 1090 mm x 490 mm x 183 mm
Tömeg: 46 kg

Forrás: www.etude-speakers.com/press