Érdekes programot indított a Bang & Olufsen

A Bang & Olufsen egy olyan projektbe kezdett, amely során olyan legendás készülékek újulhatnak meg, mint a Beogram 4000 lemezjátszó.

A bevezetőben említett modell nem véletlen került említésre, ugyanis a hetvenes évek elején bemutatott, Jacob Jensen (a B&O egyik vezető mérnöke) által tervezett készülék lesz a program első fecskéje. A lineáris karral szerelt BEOGRAM 4000 (1972-1975) számos tekintetben a korabeli csúcstechnológiát képviselte, precíz tervezés, kiváló teljesítmény és gyönyörű megjelenés jellemezte a készüléket.

A szokatlanul nagy és nehéz lemeztányért szíjon keresztül, egy elektronikusan szabályozott szervomotor hajtotta meg, ami rendkívül innovatív megoldásnak számított abban az időben. A süllyesztett kezelőszervekhez digitális elektronika tartozott, miközben a korabeli lemezjátszók mechanikus kapcsolókat és emelőkarokat használtak. A legnagyobb újításnak azonban a tangenciális nyomkövetés volt.

A meglepően rövid és merev kar mindig ideális szöget zárt be a barázdákkal, teljesen kizárható volt a követési hiba, megakadályozva ezzel a harmonikus torzítást. Előnyként említhető, hogy nem alakulhatott ki a lemez közepe felé ható (skating) erő, ebből eredően kiegyenlítő (antiskating) erőhatásra sem volt szükség. A készülék másik újítása a dupla karos elrendezés volt. A második karban egy lefelé néző érzékelőt helyeztek el, ezt használták a lemezek méretének automatikus érzékelésére, így a kar mindig a megfelelő helyre süllyedhetett, megvédve a hangszedőt a mechanikus sérülésektől.

A program részeként a mérnökök több korabeli darabot is szétkaptak és tanulmányoztak, egyes mechanikus és elektronikus komponensek felújításra kerülnek, de várhatóan lesznek olyan alkatelemek amiket cserélni fognak. „A felújítási folyamat minden egyes részét kézzel végzik, a mérnökeink újragondolják a lemezjátszó egyes elemeit, miközben hűek maradnak az eredeti tervezési szándékhoz.”– osztotta meg az akapvetéseket Mads Kogsgaard Hansen, a Bang & Olufsen termékmenedzsere. – „Beogram 4000 sorozatú lemezjátszók várhatóan ez év végéig, korlátozott mennyiségben kerülnek forgalomba. Az árakról a megjelenés előtt fogjuk tájékoztatni a közvéleményt.”

Forrás: www.beocentral.com www.bang-olufsen.com/en