Érkeznek az LG QNED Mini LED tévék

Az LG Electronics bejelentette, hogy megkezdi az új QNED Mini LED tévék globális forgalmazását. Az új modellek először Észak-Amerikában és Ausztráliában kerülnek a piacra, de július második felében a többi régióban is megjelennek.

Az új készülékek a miniLED, NanoCell és kvantumpontos technológiákat házasítják. A miniLED egyfajta átmenetet képez a hagyományos és microLED technológiák között, kézzel fogható előnyként említhető, hogy a kisebb méret miatt sokkal többet lehet egyszerre alkalmazni, jobban kontrollálható közegben.

A NanoCell eljárást az LG pár éve még a LED LCD képalkotási technológia utolsó, szemmel látható eredményeket produkáló fázisának nevezte. Az eljárás lényege, hogy az LCD panel külső, felhasználók felé eső részébe, a pixelek elé, speciális anyagból készült, egy nanométer átmérőjű átlátszó gömböket építenek. Ezek képesek elnyelni a felesleges fényt, megakadályozzák a képpontok közötti fényszivárgást, javítva ezzel az általános megjelenítést és színhűséget.

A kvantumpontok (Quantum Dots) alapvetően olyan fénykibocsátásra alkalmas nano-kristályok, amelyek képesek elnyelni egy adott hullámhosszú fény, majd egy másikra konvertálni. A QD tévék paneljének kék színű háttérvilágítását az általánosan használatos szűrő helyett kvantum pontos réteg alakítja fehérré. Előnye, hogy sokkal szélesebb spektrumú fehéret képes előállítani, ezáltal a színek gazdagabbak a fekete tónusok pedig mélyebbek a strandard eljárással összevetve. Az eljárás néhány éve még csupán a felsőházas termékekben volt jelen, azonban manapság a technológia már könnyen és költséghatékonyan integrálható.

A 4K és 8K felbontású készülékek 65-86 hüvelykes méretben kerülnek a piacra. A legnagyobb változatok nagyjából harmincezer, kétezer-ötszáz zónába csoportosított diódát dolgoztatnak, mindegyik 8K modellt negyedik generációs Alpha9 processzorral szerelik. Felbontástól és mérettől függetlenül az összes készülék támogatja a Dolby Vision / IQ, HDR10, HDR10 Pro, HLG, ALLM, HGiG technológiákat.

Minden modell 120 Hz natív frissítési sebességet kínál, van AMD FreeSync kompatibilitás, hangasszisztens támogatás, vezetékmentes (pl. AirPlay2, Bluetooth) funkciók és opcionálisan a Dolby Atmos is várható. Az összes LG QNED (QNED99, QNED95, QNED90 és QNED85) modellcsalád a legújabb (webOS 6.0) operációs rendszert futtatja és természetesen engedelmeskedik az LG Magic Remote utasításainak.

Forrás: www.lgnewsroom.com