FiiO KA5 – Hordozható DAC/fejhallgató-erősítő

A FiiO egy funkciókban gazdag, OLED kijelzővel ellátott eszközt rakott össze, amely főként azok számára lehet érdekes, akik sokat hallgatnak zenét útközben.

A FiiO viszonylag későn lépett be a dongle DAC piacra, a márka eddig három modellt (KA1, KA2, KA3) mutatott be. A gyártó az új modell számozásával is igyekszik arra utalni, hogy ezúttal sokkal komolyabb evolúciós ugrásról van szó, ugyanis a hardver frissítésén túl a kijelzőhöz kapcsolt szolgáltatások sem elhanyagolhatóak.

A KA5 (59.990 Ft) esetében az első markáns átalakításra a DAC szekcióban került sor, két darab Cirrus Logic CS43198 chipet kapunk, amelyek a többi alkatrésszel együtt, hatrétegű aranyozott PCB-re kerültek. A chipek 32-bit/384 kHz feldolgozásra képesek, kezelik a DSD (256) formátumot, bár az MQA feldolgozás ezúttal kimaradt.

Az analóg hangok erősítését két darab SGM 8261 opamp végzi. Az eszköz öt különböző digitális szűrőt is kínál, extra funkcióként a DAC AB vagy H osztályú üzemmódban is használható. A beállításokat és az üzemeltetést a FiiO Control alkalmazáson túl a beépített egy hüvelykes OLED kijelző is megkönnyíti.

A menüben az oldalt elhelyezett gombok segítségével lehet navigálni. A kisméretű hordozható eszközök esetében nagy esztétikai forradalomra nem szabad számítani, azonban a felhasznált anyagok és az építési minőség azért képes növelni a felhasználói bizalmat.

A KA5 CNC megmunkált alumínium ötvözetből készült, a mokány ház két végén találhatók a csatlakozók. Egyiken egy USB-C aljzat terpeszkedik, míg átellenben egy 3.5 milliméteres (SE) és egy 4.4 milliméteres (BA) kimenet kapott helyet. Előbbi SPDIF képességekkel is rendelkezik, az alkalmazásban aktiválható a funkció, ahol más hangélményt befolyásoló (pl. decibel limiter, kétállású gain kapcsoló) beállítás is elérhető.

A KA5 az ígéretek szerint szépen összedolgozik a legtöbb fejhallgatóval és fülmonitorok sokaságával hatékonyan használható, nagy dinamikatartományal és teljesítménnyel rendelkezik.

Forrás: www.fiio.com