Forradalmat ígér a direkt hajtásban a Technics

A Technics a hetvenes évek legelején dobta a piacra a legendás SP-10 lemezjátszót, amely az első közvetlen hajtású készülék volt. A márka azóta finomítja a hajtást, a legújabb változatban digitális technológiákat is bevet az analóg hangélmény javítására.

A Technics SL-1200GR2 és SL-1210GR2 (a megkülönböztető jelzés csupán a színekre utal) lemezjátszók továbbra is a márka vasmag nélküli motorját használják, amihez a digitális erősítőkben (pl. SU-R1000) is alkalmazott technológiákat társítottak. Kezdetben a motorvezérlő szinuszos jelét egy analóg RF oszcillátor állította elő, amit később PWM-en alapuló eljárás váltott, azonban ez még mindig nem hozott teljesen kielégítő eredményt.

A legújabb modellekben a motorvezérlő jelet a ΔΣ (Delta Sigma) modulációval generált PWM jel felhasználásával állítják elő, amely egy nagy pontosságú 1-bites D/A konverziós módszer. A ΔΣ-Drive (Delta Sigma Drive) nevet viselő eljárással tökéletes szinuszhullám hozható létre, ezáltal a motor rezonancia radikálisan csökkent. Az eredmény rendkívüli jelpontosság, kiváló képalkotás, markáns hangszínpad és nagyon alacsony zajszint.

A motorvezérlés mellett a másik komoly fejlesztés a tápegységet érintette. Az új modellek ún. „többfokozatú csendes” tápegységet kaptak, ami a gyakorlatban egy nagy sebességű táp és az SL-1000R referencia lemezjátszótól örökölt zajszűrő áramkör kombinációja. A „maradék” zajt fordított fázisú áram injektálásával oltják ki, ezzel a módszerrel nagyon alacsony zajszint érhető el, ami kivételes jel-zaj arányt tesz lehetővé.

Ami mechanikai kialakítást illeti a Technics alapvetően ragaszkodott a bevált megoldásokhoz. Az alváz alumíniumból és BMC (Bulk Molding Compound) névre hallgató anyagból készült, a lemeztányér továbbra is kétrétegű szendvics, ahogy az S-hangkar is ismerős lehet a korábbi modellekről. A környezettudatosság jegyében a csomagoláshoz nem használnak habosított polisztirolt, kizárólag újrahasznosított karton gondoskodik a termékek védelméről. Az új modellek 2199 USD áron decemberben kerülnek forgalomba.

Forrás: www.prnewswire.com