Gryphon Audio – Diablo 333 integrált erősítő

Lassan nyolc éve, hogy Münchenben bemutatkozott a Diablo 300 integrált erősítő, amely gyorsan a referencia kategória egyik etalonja lett. Az elmúlt közel egy évtized alatt azonban számos új technológia került a porondra, így a Gryphon újra felpörgette magát.

A DIABLO 333 (26.700 EUR) True Dual Mono konfigurációt alkalmazó integrált erősítő, amely számos megoldást örökölt az Apex és Commander zászlóshajóktól, a kimeneti teljesítmény tíz százalékkal növekedett az elődhöz képest. Az általános gyakorlatnak megfelelően ezúttal is nulla negatív visszacsatolást alkalmaztak, csatornánként tíz nagy teljesítményű kimeneti tranzisztor áll rendelkezésre, a négyrétegű nyomtatott áramköri lapoknak (70µ-os rézzel minden rétegen) és a PCB-re szerelt aljzatoknak köszönhetően minimális belső vezetékezésre volt szükség és a jelutak is nagyon rövidek.

A mechanikai integritást a már említett zászlóshajókból származó merevítés és felfüggesztés hivatott javítani, az Apex kötőhelyei is átvándoroltak, a Wand távkapcsolót pedig a Commanderhez fejlesztett, egyetlen alumínium tömbből épített vezérlőre cserélték. A készülék 4.3 hüvelykes kapacitív TFT érintőkijelzőt visel, az intuitívabb menüstruktúra az ígéretek szerint javítja a felhasználói élményt, míg a hátlapon elhelyezett USB 2.0 csatlakozó a firmware-frissítést egyszerűsíti.

Az elődmodellhez hasonlóan ezúttal is lehetőség van opcionális phono és DAC modulok használatára, amelyeket teljesen az új erősítőhöz igazítottak. A PS-3 RIAA modul a bemenettől a kimenetig True Dual Mono topológiával rendelkezik, diszkrét szimmetrikus áramkörrel és illesztett tranzisztor tömbökkel. Az előző generációban használt RCA aljzatok helyére aranyozott Neutrik XLR szimmetrikus csatlakozók kerültek. Az MM/MC rendszerek között a menüben lehet választani, az MC terhelési impedancia már nem belső jumperekkel, hanem a hátlapon elhelyezett kapcsolókkal módosítható.

A DAC-3 D/A bővítmény a legújabb, nagy teljesítményű ES9039PRO Sabre DAC chipet használja, hét a felhasználók által kiválasztható digitális roll-off szűrőt kínál. A modul USB, AES/EBU, BNC és TOSLINK bemeneteket biztosít, az USB bejárat az összes ismert digitális audioformátummal kompatibilis.

A márka hivatalos hazai forgalmazója a Stream Audio.

Forrás: www.gryphon-audio.dk