Gyengébb minőségben jönnek a NETFLIX tartalmai

A Netflix bejelentette, hogy az elkövetkező harminc napra csökkenti európai tartalmainak videóminőségét, csökkentve ezzel a koronavírus-járvány idején az internet szolgáltatókra nehezedő terheket.

Az önként vállalt vagy hivatalosan elrendelt karantén miatt még inkább megugrott a streaming iránti kereslet, ráadásul a távmunkával járó adatátvitel is komolyan megterheli az infrastruktúrát. A rendkívüli helyzetre való tekintettel több nagy szolgáltató is úgy döntött, hogy a felbontást és bitrátát egyaránt visszafogja kicsit, ugyanis míg egy normál (SD) felbontású tartalom megtekintése hozzávetőleg 1 GB adatforgalmat generál, addig ez UHD (4K) felbontás esetében akár 3 GB adatot is jelenthet.

Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója egy BBC interjúban elmondta, hogy az illetékesekkel egyeztetve meghozott döntés nagyjából huszonöt százalékkal csökkenti az adatforgalmat, ugyanakkor egyes tartalmak (filmek) továbbra is elérhetők lesznek nagyobb (4K) felbontásban. A Reuters információja szerint a YouTube is csatlakozott a kezdeményezéshez, egy nyilatkozatban vállalták, hogy átmenetileg csak a normál felbontású tartalmakat engednek fel az oldalra. Az intézkedésre egyébként azért került sor, mert az európai távközlési szolgáltatók rohamosan növekvő adatforgalmat mértek.

Forrás: www.bbc.com/news www.reuters.com/en