Hamarosan debütálhat a SHARP első OLED tévéje

A SHARP közelmúltban ismertette a tévés üzletágra vonatkozó rövidtávú terveit, amely szerint idén összesen tizenegy 4K modell várható, közöttük a társaság első OLED készüléke.

Hosszú ideig komoly csend volt a SHARP körül, azonban az elmúlt időszakban rendeződni látszik a vállalat helyzete. A társaság számos újdonságot jelentett be, 4K és 8K tévékkel is bővítette kínálatát, most pedig az OLED technológia felé fordult. Bár az LCD készülékek várhatóan még egy ideig velünk maradnak, egyre több gyártó próbálja alkalmazni az OLED megjelenítési technológiát, ráadásul újabb versenyzők is megjelentek a pályán. Legutóbb az Acer, Huawei, Konka, Xiaomi és Vizio jelentett be OLED televíziókat, a nagyok közül pedig a Samsung eszközölt komoly beruházásokat és feküdt rá a QD-OLED eljárás finomítására.

A SHARP idén két 8K televíziót is piacra dobott, azonban egyelőre nem jöttek be az ezzel kapcsolatos számítások, így a vállalat az OLED technológia felé irányította figyelmét. A SHARP CQ1 OLED készülék 55/65 hüvelykes méretben jön és 4K felbontást támogató LG Display kijelzőket használ. A sorozat a nemrég kifejlesztett Medialist S1 képfeldolgozó processzort kapta meg és különböző (részben a 8K modellekből származó) képjavító eljárásokat alkalmaz. A rendszer képes elemezni és szabályozni az egyes jelenetek fényerő-információit (Smart Active Contrast) csökkentve ezzel a túl-, illetve alulexponálás hatásait.

A készülék természetesen támogatja HDR10, HLG és Dolby Vision szabványokat. A hangokat a Front Open Sound System elven működő hangrendszer (65W) szólaltatja meg, amely összesen hét hangszórót dolgoztat. Ez a sorozat is megkapta a gyártó modelljeire jellemző forgatható talpat, amely megkönnyíti a készülék elhelyezését és tájolását. Az új modell régiótól függetlenül Android rendszert futtat. Bár a társaság a Japánon kívüli forgalmazásról egyelőre nem ejtett szót a készülékek európai megjelenése biztosra vehető, így arról később még beszámolunk.

Forrás: www.corporate.jp.sharp/news