Három új modell bevezetésére készül a Pro-Ject Audio

A Pro-Ject Audio csapatát nehéz lenne semmittevéssel vádolni, ugyanis a társaság számos új eszközzel jelentkezett az év folyamán, ráadásul a sornak még nincs vége.

A Pro-Ject Audio egy hibrid lemezjátszó előerősítőt és két SUT (Step-Up Transformer) modellt jelentett be, utóbbiak eddig nem voltak elérhetők a társaság kínálatában. A Tube Box DS3 B (1049 EUR) egy dual-mono előerősítő, csöves kimeneti fokozattal. A készülék rendkívül rugalmasan konfigurálható, ami sokoldalú felhasználhatóságot feltételez.

A megszokott RCA csatlakozók mellett az előerősítő szimmetrikus XLR be- és kimeneteket is visel. Utóbbi használatával alacsonyabb zajszint, jobb nyereség és tisztább általános hangélmény érhető el. A készüléket külső hálózati adapterrel szállítják.

Az előlapon elhelyezett kezelőszerveken keresztül könnyen és gyorsan elérhetők a terhelés, az erősítés, a kapacitás és a szubszonikus szűrő beállításai. A beállított értékek rögzítésre kerülnek, így az RCA és az XLR bemenetek között váltva nincs szükség újabb kalibrálásra.

A Step-Up Transformer modellek a mozgó tekercses hangszedők teljesítményét hivatottak a mozgó mágneses rendszerek szintjére tornázni. A mozgó tekercses hangszedők kimeneti feszültsége jellemzően alacsonyabb a mozgó mágneses változatoknál, így esetükben nagyobb nyereségre van szükség, amit ún. headamp vagy egy transzformátor hivatott biztosítani.

Utóbbi jellemzően drágább megoldás, azonban a hangminőségre gyakorolt pozitív hatása miatt sokan választják. Előnyként említhető, hogy a harmonikus torzítás a transzformátorokban az alacsonyabb frekvenciákon nagyobb, míg a tranzisztoros erősítőkben a frekvencia emelkedésével növekszik, arról nem beszélve, hogy az intermodulációs torzítás mértéke a transzformátorok esetében jelentősen kisebb.

Az MC Step Up Box DS3 (449 EUR) és az MC Step Up Box S3 B (899 EUR) transzformátorok lehető legegyszerűbb jelúttal rendelkeznek. Az szimplább modell kiegyensúlyozatlan RCA bemeneteket és kimeneteket kínál, azok számára lehet alternatíva, akik mozgó tekercses hangszedővel szerelt lemezjátszót társítanának egy integrált erősítő MM szakaszához.

A nagyobb tudású modell kiegyensúlyozatlan RCA és szimmetrikus XLR be- és kimeneteket visel, amelyek között egyetlen gombnyomással lehet váltani, illetve kapcsolható nyereség opciókat is biztosít, ezáltal jobban illeszthető a különböző rendszerekhez. Az új modellek előre láthatóan a következő hónapban kerülnek forgalomba.

A márka hivatalos hazai forgalmazója az Audio Centrum.

Forrás: www.project-audio.com