Hatvanadik szülinapját ünnepli a KEF

A társaságot Raymond Cooke alapította a hatvanas évek legelején. A BBC mérnökét a zene szeretete és a kompromisszumok nélküli hangélmény biztosítása hajtotta.

A KEF (Kent Engineering and Foundry) székhelye eredetileg Maidstone-ban volt. Raymond Cooke szívesen kísérletezett új anyagokkal és technológiákkal, olyan termékeket igyekezett megépíteni, amelyek hibátlanul képesek visszaadni az élő előadások hangélményét. A társaság kifizetődő munkakapcsolatot ápolt a BBC-vel, az elsők között használt szintetikus anyagokat, illetve szintén elsőként alkalmazott számítógépes szimulációt a tervezés több fázisában.

A vállalat a hetvenes évektől egyre jobban támaszkodott a digitális technológiákra, a mérnökök előszeretettel feszegették a határokat, számos referencia-szabvány született ebben az időszakban. A hetvenes évek közepén kidolgozták a Total System Design elnevezésű módszertant, aminek egyik kézzelfogható eredménye volt a Reference Series első darabjaként ismert Reference Model 105. A készülék az egyik legradikálisabb és legkifinomultabb hangfalként vonult be a hifi történelmébe.

A társaság a nyolcvanas években újabb technikai újításokkal jelentkezett, az évtized végén elkészült a Uni-Q (1988) meghajtó első változata. A kilencvenes években kezdtek teret nyerni a házimozi-rendszerek, ehhez igazodva bemutatták a Modell 100 center hangsugárzót, majd egy évvel később elkészítették az első THX minősítéssel rendelkező, otthoni mozizásra tervezett hangrendszert. Raymond Cooke halála (1995) után az alapító által meghatározott elvek mentén folyt tovább a munka, megjelent Reference Series 207/2 (2001) modell, ami a szakma egybehangzó véleménye szerint az egyik legjobb hangfal a piacon.

A kétezres évek közepén bemutatkozott az ACE (Acoustic Compliance Enhancement) technológia, amely lehetővé tette a kompakt rendszerek basszus teljesítményének jelentős javítását. Ross Lovegrove ipari formatervezővel együttműködve elkészült a MUON (2007) hangrendszer, még ugyanebben az évben bemutatták a Tangerine Waveguide (a Uni-Q 8. generációjában) eljárást, amely többek között javította az érzékenységet és még tisztább, egyenletesebb hangzást eredményezett.

Az ötvenéves évfordulót a társaság egy új stúdió monitor koncepcióval ünnepelte, ami az LS3/5a modellt váltotta. Négy évvel ezelőtt a KEF bemutatta az LS50 Wireless első generációját, amelyet később több vezetékmentes készülék követett. Tavaly került fókuszba a Metamaterial Absorption Technology (MAT) és Uni-Core technológia, előbbi az újabb generációs aktív rendszerek egyik fontos fegyvere, valamint megszületett a KC62 mélysugárzó, amely a gyártó legújabb nagy teljesítményű kompakt modellje.

Forrás: www.eu.kef.com