Hibás HDMI 2.1 chipek kerültek egyes AVR modellekbe

Iparági információk szerint a HDMI probléma érintheti a Denon, Marantz és Yamaha újabb generációs modelljeit, amelyek tulajdonosai fekete képernyős hibába szaladhatnak bele.

A HDMI 2.1 integrálása rendkívül fontos a játékosok számára, mivel az interfész támogatja a nagy képkocka-sebességet, lehetővé téve a következő generációs konzoloknak a zökkenőmentes 4K megjelenítést. A német Heise Online írta meg, hogy hibás chipekkel szerelt készülékek képtelenek megjeleníteni a 4K/120 Hz és 8K/60 Hz felbontású anyagokat, amelyek helyett csak fekete képernyő fogadja a felhasználókat. A hibás lapkákat a Panasonic Solution (illetve Nuvoton Technology) szállította, az érintett vállalatok között található a Denon, Marantz és Yamaha, de állítólag az Onkyo, Pioneer és Sony is alaposan bevásárolt a chipekből.

A szakértők szerint a galibát egyértelműen a hibás AVR interfészek okozzák, ugyanis közvetlenül csatlakoztatva a hiba nem jelentkezett. A probléma a még fejlesztés alatt álló modelleket is érintheti, bár azok esetében egy kicsit könnyebb helyzetben vannak a gyártók. Az üggyel kapcsolatban a Sound United az alábbi közleményt adta ki:

Néhány új, 4K/120Hz kimenetet támogató játékforrás nem biztos, hogy problémamentesen működik a Denon, vagy Marantz 8K AV erősítőkkel, amely inkompatibilitást a HDMI chipset hibája okozza. Ha az érintett rendszert egy 8K HDMI bemeneten kötjük egy AVR-re úgy, hogy a kimenetet 4K/120 Hz értékre állítjuk és az AVR 4K jelformátuma 8K Enhanced opción van, a kép hiánya mellett a hang sem érkezhet meg. Ez a probléma viszont csak akkor jelentkezik, ha 4K / 120Hz HDR-t támogató kijelzőt használunk.

A társaság amíg a végleges megoldással nem jelentkezik azt javasolja, hogy közvetlenül HDMI porton csatlakoztassuk a készülékünket  a kijelzőre, és annak ARC/sARC funkcióját használva engedélyezzük a natív hangot, amit a kijelző-AVR között HDMI kábel segítségével vezessünk ki. Ezzel a módszerrel dekódolható a forrásból érkező natív hangformátum.

Ezek mellett engedélyezni kell a kijelző CEC / ARC opcióját, valamint az AVR HDMI Control és / vagy az AVR ARC opcióját. Az AVR-ben ez a GUI „Video – HDMI Setup” részében található. Egy másik megoldás, ha a forrás videó kimenetét 4K/60Hz-re állítjuk, ami biztosítja a megbízható kommunikációt a forrás, az AVR és a kijelző között. Amennyiben a videó forrása magától ezt a képfrissítést használja, akkor semmi teendő nincs. A gyártó természetesen elnézést kért a kellemetlenségért, jelenleg is keményen dolgoznak a probléma állandó megoldásán.

A hírre a Yamaha egyelőre annyit reagált, hogy jelenleg tesztelik az új játékkonzolokat a legújabb HDMI-specifikációkkal, aminek eredményét saját oldalukon fogják közzé tenni.

Forrás: www.audioholics.com www.heise.de