HIFI ROSE RA280 integrált erősítő

A koreai HIFI ROSE közel két éve mutatta be az RA180 integrált erősítőt, amivel a márka mintegy jelezte, hogy ebben a szegmensben is érdemes számolni velük.

A HIFI ROSE RA280 (2999 GBP) a bevezetőben említett modellben is alkalmazott technológiákat örökíti tovább, azonban a készülék belső felépítése talán még letisztultabb, mint az előd esetében. Az erősítő esztétikája a gyártó által ‘vintage elegance’ néven emlegetett irányvonalat követi, a masszív alumínium ház nem csupán tetszetős, de a rezgéscsillapításban is jelentős szerepet játszik. A tetőbe vágott szellőzők csak tovább erősítik a karakteres megjelenést, miközben értelemszerűen a hőelvezetést is megkönnyítik.

Az erősítő a saját fejlesztésű AD (Advanced D) technológiára épült, ami hozza a D osztályra jellemző pozitív tulajdonságokat, ugyanakkor zárójelbe teszi a sokak által kritizált hangzást érintő negatívumokat. Utóbbiak a kapcsoló elemként használt szilicium FET újraéledési idejében keresendők, ezért a HIFI ROSE gallium-nitrid változatokat használ, így a problémás értéket sikerült jelentősen (nagyjából tizedére) csökkenteni.

A csatornánként 250 W (4 és 8 ohm) teljesítmény dedikált végfokok biztosítják, a kimagasló hangminőséget két fokozatú analóg szűrők szavatolják. Az áramkör -1 dB csillapítást kínál a 65 kHz-ig terjedő frekvenciasávban és -3 dB csillapítást a 85 kHz-es tartományban. Az előlapra hangszínszabályzó is került, ami lehetőséget biztosít a felhasználók számára a preferált hangkarakter beállítására.

A hátoldalon egy szimmetrikus és három aszimmetrikus bemenet, valamint a MM phono csatlakozó is található. A torzításmentes bakelit reprodukciót precíz RIAA korrekció szavatolja, az 5 mV bemeneti érzékenységnek köszönhetően a legtöbb mozgó mágneses hangszedővel kiemelkedő hangélmény érhető el. Az említetteken túl a mélynyomó kimenetet és trigger csatlakozásokat is kapunk.

A tápegységet eredetileg az RA180 erősítőhöz fejlesztették. Ezúttal is szilícium-karbid FET technológiát alkalmaznak, magas feszültség-támogatással és hő-tűréssel. A nagy teljesítmény alacsony hőtermelés mellett biztosított. A 2.5 kW PFC áramkör az ígéretek szerint rendkívül gyorsan képes reagálni a terhelés változásokra, mindez pedig kimagasló terhelhetőséget feltételez. A HIFI ROSE újdonsága fekete és ezüst színben kerül a piacra.

Forrás: www.eng.hifirose.com