High End 2022 – Monitor Audio Concept 50

A Monitor Audio idén ünnepli fennállásának fél évszázados évfordulóját. A jeles alkalomra márka számos érdekességgel készült, amelyek közül magasan kitűnik az új futurisztikus megjelenésű kísérleti hangrendszerük.

A CONCEPT 50 egyelőre csak működő prototípus, azonban a társaság legkésőbb az év végére szeretne egy teljes értékű modellel is előhozakodni. A készülék a márka szerint a határok kitolásáról szól, egy olyan hangsugárzó megalkotása a végcél, ami hosszú időre referenciaként szolgálhat.

A rendszer egyik innovatív megoldása a The Array névre keresztelt hangszóró-tömb, ami egy MPD magassugárzót és hat középkategóriás átalakítót egyesít. Az újszerű elrendezés nagyobb membrán felületet biztosít, minden korábbinál jobb sávszélességet és tükörsima frekvenciaátmenetet ígér, rendkívül alacsony torzítás mellett.

A magassugárzó körül körkörösen elhelyezett közepes meghajtók egy speciális alumínium terelőlemezbe kerültek, ami kizárja az intermodulációs torzítást. A basszusokat négy meghajtó kezeli, amelyek párban, egymással szembe forgatva kerültek elhelyezésre, így az ellentétes erőhatások kioltják egymást és a rezgések nem kerülnek át a kabinetre. A basszus hangszórók kompozit kamrában kaptak helyet.

Charles Minett, a Monitor Audio tervezési igazgatója elmondta, hogy a fejlesztés folyamatáról és a jövőbeni módosításokról részletesen beszámolnak majd, de a gyártásig még hosszú utat kell megtenniük.

A márka hazai forgalmazója az Extreme Audio.

Forrás: www.monitoraudio.com