High End 2022 – Színpadon a Yamaha új sorozata

A Yamaha HiFi2000 névre keresztelt szériája egy hálózati képességekkel is felvértezett erősítővel és egy álló hangsugárzóval rajtol el.

Az R-N2000A streaming erősítő a felsőházas modellek legjobb megoldásait viszi tovább. A készüléket ezúttal is a Mechanical Ground koncepciónak megfelelően építették, ami annyit takar, hogy a teljesítményt közvetlenül befolyásoló komponenseket (hűtőbordák, transzformátor, blokk kondenzátorok) az alvázhoz rögzítik, ahogy a lábakat tartó csavarokat is az alvázba hegesztették.

A teljesítményerősítő áramkörét teljesen átdolgozták, frissítették a tápegységet és komolyan figyeltek az apró feszültségingadozások és a földzaj hatásainak kiküszöbölésére. Az új modell kihasználja az YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer) automatikus kalibrációs technológiáját, így a rendszer mindig a környezeti jellemzőkhöz igazítva szólal meg.

Nem meglepő, hogy a márka MusicCast hálózati platformja is jelen van, ami dedikáltan támogatja az Amazon Music, a Tidal, a Spotify és a Qobuz hozzáférést. A digitális szakasz ES9026PRO DAC köré épült, amely támogatja a PCM (384 kHz) és a DSD (11,2 MHz) lejátszást, valamint USB és HDMI ARC aljzatokat is tartalmaz. A készülék előlapján hangsúlyos gombok és tárcsák, valamint egy műszerpár is helyet kapott, amelyek kellemesen régimódi, ugyanakkor mégis kortárs megjelenést kölcsönöznek a berendezésnek.

Az NS-2000A hangsugárzó a vállalat új fejlesztésű, szabadalmaztatott Harmonious Diaphragm meghajtóit használja. A Zylon és lúcfenyő keverékből készült membránok rendkívül agilisak. A klasszikus zongorafekete kabinet térfogatát a jobb basszus reprodukció érdekében megnövelték, a merevítést teljesen átalakították az optimalizációt többek között FEM (Finite Element Method) eljárással végezték.

Az állóhullámok kizárása érdekében a rendszer a márka saját fejlesztésű Acoustic Absorber technológiáját használja, ami minimálisra csökkenti elnyelő anyagok szükségességét. A meghajtók mögé RS (Resonance Suppression) kamrákat szereltek, hogy kiküszöböljék a nem kívánt rezonanciákat. Az új modellek előre láthatóan ősszel kerülnek forgalomba, az árak egyelőre nem ismertek.

Forrás: www.yamaha.com