High End München 2023 – Yamaha

A Yamaha két ANR modellt és két polcra helyezhető hangsugárzót állított reflektorfénybe, mindegyik újdonságot a márka megfizethető kínálatában kell majd keresni.

R-N800A

Az R-N800A (1099 EUR) és R-N1000A (1599 EUR) felépítése alapvetően megegyezik, csupán a teljesítmény és néhány extra funkció különbözteti meg a két modellt egymástól. Bár ezek a készülékek lényegesen alacsonyabb besorolással rendelkeznek a referencia változatoknál, a márka szigorú tervezési alapelveit itt is betartották.

R-N1000A

Mindkét ANR (Audio Network Receiver) szimmetrikus topológiával rendelkezik, a jelutak a lehető legrövidebbek és házak merevítésére pedig kiemelt figyelmet fordítottak. A modellek kihasználják a Yamaha YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer) technológiáját, mindkettő a MusicCast platformra épült, adott a DLNA képesség és a közvetlen hozzáférés olyan szolgáltatókhoz, mint pl. a Spotify vagy a Tidal Connect és AirPlay2 támogatás is van.

A készülékek SABRE ES9080Q DAC (32-bit/384 kHz) lapka köré épített digitális szekcióval rendelkeznek, amely a PCM és DSD adatfolyamokat is kezeli. A hátoldalon optikai és koaxiális bemenetek, valamint phono, előerősítő, mélynyomó kimenetek sorakoznak, a nagyobb testvér egy HDMI ARC csatlakozóval is rendelkezik.

Az NS-600A (2398 EUR) és NS-800A (3998 EUR) hangfalak fekete zongoralakk bevonatnak köszönhetően kifejezetten elegáns látványt nyújtanak. A kisebbik modell 130 milliéteres, a nagyobbik 160 milliméteres mélyközép sugárzót dolgoztat, mindkét esetben az újonnan kifejlesztett Harmonious Diaphragm kónuszt használták.

A magassugárzók által gerjesztett rezonanciát ezúttal nem hagyományos anyagokkal csillapították, hanem a hátsó kamrában elhelyezett speciális geometriával rendelkező csövekkel. A gyártó szerint a klasszikus abszorpciós anyagok befolyásolhatják a hangélményt, ezért mellőzik őket. A hangfalak előre láthatóan az év második felében kerülnek forgalomba, opcionális állványok kíséretében.

Forrás: www.uk.yamaha.com