High End München 2023 – McIntosh ML1 MKII

Bár a McIntosh a hetvenes évek óta gyárt hangfalakat a márka elég ritkán frissíti vagy bővíti ilyen irányú kínálatát.

A McIntosh ML1 MKII (12.000 USD) a hetvenes években bemutatott ML-1C hangfal újragondolt változata, amivel a vállalat a sokat emlegetett retro-modern hullámot igyekszik meglovagolni. Az ML1 volt a márka első hangsugárzója (1977-ben szűnt meg a gyártás) az új változat számos korabeli stílusjegyet megörökölt. A kabinet amerikai dióból készült, maradt a mágnesekkel rögzíthető osztott rács, de a függőleges lécezést elhagyták, mert úgy ítélték befolyásolhatja a hangélményt.

A kabineten belül természetesen kortárs elektronika kapott helyet. Öt hangszórót dolgoztató, négyutas rendszerről van szó. A tizenkét hüvelykes polipropilén kónuszos, porvédős mélysugárzót zárt kamrában helyezték el, az alsó-közép frekvenciákat két darab négy hüvelykes polipropilén membrános hangszóró kezeli, a felső-közép tartományokat két hüvelykes lágy dóm meghajtóra bízták, magassugárzóként pedig háromnegyed hüvelykes titán dóm átalakító szerepel. A meghajtókat ezúttal szimmetrikusan helyezték el, nincs dedikált jobb-bal hangfal, ezáltal a gyártó szerint egységesebb lett a hangszínpad és az elhelyezés kevésbé körülményes.

Az új modell akár 600 W teljesítményű erősítővel is meghajtható, ugyanis a független meghajtók között megoszlik a terhelés. A tizenkét hüvelykes basszus-meghajtó akár 27 Hz-ig is képes lemenni, amely közel van az emberi fül által érzékelhető legalacsonyabb tartományhoz. A mélysugárzó a szabadalmaztatott LD/HP mágneses áramkör-konstrukciót is használja, amely markánsan csökkenti a torzítást, miközben növeli a hatékonyságot. Az új modell aranyozott Solid Cinch terminálokat visel, amelyek megakadályozzák a kábelek kilazulását és az ebből fakadó problémákat. Az ML1 MKII hangfal forgalmazása várhatóan júliusban kezdődik.

Forrás: www.mcintoshlabs.com