High End München 2023 – Thorens TD 124 DD 140th Anniversary

A TD 124 DD 140th Anniversary lemezjátszó a három éve piacra dobott TD 124 DD továbbfejlesztett változata, olyan frissítésekkel amit a márka az elmúlt néhány évben dolgozott ki.

A Thorens nem véletlenül nyúlt ehhez a modellhez, ugyanis a TD 124 a hatvanas évek egyik ikonikus modellje volt, olyan hangzással ami manapság is megállná a helyét. Az évfordulós modell a kortárs változatnak számító TD 124 DD alapjaira épült.

Első pillantásra is szembetűnő, hogy a lemeztányért szendvics szerkezetűre cserélték. Az alumínium rétegeket ezúttal öt milliméter vastag rézréteg zárja, amivel nem csupán az egyébként is jelentős tömeget növelték tovább, de a két anyag együttes rezonancia-elnyelő tulajdonságait is kiaknázhatták. A tányércsapágyakkal kapcsolatos aggodalmat a gyártó alaptalannak tartja, állításuk szerint azokat úgy méretezték, hogy elviseljék a komolyabb igénybevételt. A közvetlen meghajtásra is ugyanez vonatkozik.

A hangkart nem piszkálták, azonban a vezetékek nagy tisztaságú ezüstből készültek, ami a márka szerint az alacsony teljesítményű mozgó tekercs (MC) hangszedők esetében hozhat pozitív változást. A harmadik exkluzív változtatás, hogy az előszerelt SPU 124 hangszedőt az Ortofon tiszta ezüst tekercsekkel látta el, illetve a házat az alapváltozatban használt kompozit helyett bakelitből készítették el. Sajnos az új hangszedő önállóan nem vásárolható meg az kizárólag ezzel a lemezjátszóval együtt szerezhető be.

Az alkalomhoz illően a készülék megjelenését is feljavították. Az alvázat igazi fából kinyert furnérral borították, a harmonikus összhatás érdekében több komponenst is magasfényű lakkozott és kézzel polírozott fával emeltek ki. Az Anniversary modellből mindössze száznegyven darab kerül forgalomba, 11.999 eurós árcédulával.

Forrás: www.thorens.com