HIGH END SHOW 2022 – MÜNCHENI BESZÁMOLÓ

Három év szünet után a hifirajongók minden figyelme a müncheni High End Show-ra irányult. Ez a vásár Európában évek óta a legfontosabb esemény, messze megelőzve mindent és ez az egyetlen olyan rendezvény Európában, amely méretét tekintve összehasonlítható a varsói HIFI kiállítással.

A High End Show négy napig tartott, az első két nap a szakembereknek (kereskedők és újságírók) volt fenntartva, míg a hétvége  mindenkinek szólt. A kiállítás rendkívüli alkalom volt arra, hogy újra találkozzunk olyan újságíró kollégákkal, akiket sokáig nem volt alkalmunk látni, egyben számos újdonság bemutatóján is ott lehettünk, amelyek premierjét a járvány miatt korábban elhalasztották. A vásáron több mint negyven ország nyolcvan márkája mutatkozott be, ezekről értelemszerűen nem tudunk teljes terjedelemben beszámolni, de egy utólagos élménybeszámolóra kaphatók vagyunk, szerb barátunk Ljubiša Miodragović (Hi-Files Serbia) vezetésével.

01. DYNAUDIO – Az új Focus sorozat

A Dynaudio bemutatta a Focus hangszórók új generációját. A korábbi kiadásokhoz hasonlóan ezek is aktív dobozok, a kivitelezéssel pedig nem különösebben kísérletezett a gyártó, így első ránézésre egyértelmű, hogy Dynaudio hangszórókról van szó. A sorozat jelenleg a Focus 10 rack modellből és a hamarosan megjelenő Focus 30 és Focus 50 készülékekből áll. Minden modell Cerotar magassugárzóval van felszerelve, 28 mm-es textilmembránnal, míg az ismert 140 és 180 mm átmérőjű MSP membránokat a közepes és mély hangokhoz használják. A D osztályú erősítőt a dán Pascal céggel együttműködésben hozták létre – amellyel a Dynaudio évek óta kapcsolatban áll a professzionális hangrendszerek területén -, és minden hangszóróegység saját erősítővel van felszerelve.

A gazdag csatlakozási lehetőségek közé tartoznak az analóg és digitális bemenetek, a hálózati csatlakozás (kábel vagy vezeték nélküli) és a Bluetooth, míg a sztereó párkapcsolat digitális kábelen vagy vezeték nélküli WiSA-szabványon keresztül történik, amely akár 96 kHz felbontást és 24 bitet is támogat tömörítetlen formában. A minden körülmények között optimális hangminőség érdekében rendelkezésre áll a különféle beállítási lehetőségekkel rendelkező DSP, és a Dirac Live kalibráció is elérhető. A Focus 10 rack modell csatornánként 390 wattot és 43 hertz és 22 kilohertz közötti frekvenciatartományt ad le, míg a kétrendszerű Focus 30 florstender csatornánként 670 wattot ad le, és 30 Hz-re csökken, míg a legnagyobb Focus 50 ugyanazt a teljesítményt nyújtja. de lemegy 20 hertzre. Az új Focus sorozat modelljei magasfényű fekete-fehérben, valamint dió és világos fa kivitelben kaphatók.

www.dynaudio.com

02. PRO-JECT AUDIO – Metallica Signature lemezjátszó

Az osztrák Pro-Ject Audio cég, amely a lemezjátszók széles választékáról ismert, új modellt mutatott be az Artist Collection sorozatból. A híres Metallica zenekarral együttműködésben készült, azonos nevű lemezjátszó a zenekar felismerhető logója után készült, és közepes sűrűségű MDF-ből készült. Az üveglap alumínium talppal, s-alakú fogantyúval és előre telepített Pro-Ject Pick It S2 C patronnal van felszerelve. A hajtás szíjjal történik, a forgási sebességet pedig egy kapcsolóval lehet kiválasztani. A Pro-Ject Metallica kollektoros lemezjátszó a nyár folyamán kerül kereskedelmi forgalomba, ára körülbelül 1600 dollár.

www.project-audio.com

03. DENON 

A japán Denon számos újdonsággal érkezett Münchenbe. Az új modelleket az integrált PMA-1700NE erősítő vezeti, amelyet a Denon generációk óta megszokott kialakítása szerint terveztek, amiben pluszként egy merev fémváz csökkenti a vibrációt. Az erősítő csatornánként 140 wattot ad le, a gyártó pedig számos csatlakozási lehetőséget emel ki. Az analóg bemeneteket MM és MC lemezjátszó-csatlakozók gazdagítják, míg digitális forrásokhoz koaxiális, optikai és USB-B bemenetek állnak rendelkezésre, a belső D / A konverter pedig támogatja a 384 kHz / 32 bites PCM-et és a DSD256-ot. Végül fejhallgató-kimenetek és aktív mélynyomó található, míg a működési paraméterek egy kis képernyőn jelennek meg az előlapon.

Az alsóbb osztályban is jelen vannak az újdonságok, a PMA-900HNE és a DCD-900NE készletek formájában. Az új 900-as sorozatú Integral egyben a Denon első erősítője integrált HEOS hálózati platformmal. A túlméretezett tápegység és csatornánként 85 watt mellett a PMA-900HNE analóg és digitális bemeneteket, valamint Wi-fi, bluetooth és AirPlay csatlakozást is kínál. A HEOS platform lehetővé teszi a 192/24 és DSD128 fájlok lejátszását a hálózaton keresztül, valamint többszobás rendszer létrehozásának lehetőségét.

Ezen az optikai lemezes erősítőn kívül a gyár a DCD-900NE CD lejátszót ajánlja, amely a legújabb AL32 Processing Plus digitális jelfeldolgozó rendszerrel van felszerelve. A készülék házát megerősítették a rezgések csökkentése érdekében, emellett PCM 192/24 és DSD128 támogatással rendelkező USB-port is elérhető. A nyár folyamán Denon újítások várhatók a piacon, PMA-1700NE esetében 2000 eurós, PMA-900HNE esetében 1000 eurós, DCD-900NE esetében 500 eurós ajánlott áron.

www.denon.hu

04. RAIDHO ACOUSTICS – Nagy teljesítményű mini monitor

A dán Raidho cég három újdonságot mutatott be a High-End vásáron. Nagy teljesítményű minimonitorként az X1t Planar Magnetic magassugárzóval van felszerelve, amelynek fóliavastagsága mindössze 11 mikron, tömege pedig 20 milligramm, ami 50-szer kisebb, mint a szokásos calotte membráné. A gyártó állítása szerint a Ribbon magassugárzó nem kelt semmilyen rezonanciát vagy torzítást, tiszta és természetes hangzást biztosít.

A középmély hangszóró állítólag ugyanilyen képességű, és 140 milliméteres alumínium membránnal van felszerelve, amely vékony tantálréteggel van bevonva, hogy kiküszöbölje az alumínium jellegzetes visszhangját. A Raidho X1t frekvenciatartománya 70 hertz és 50 kilohertz között van, elöl egy basszusreflex porttal. Utána egy kicsivel nagyobb X1.6-os könyvespolc következik, amely ugyanazzal a magassugárzóval van felszerelve, míg a középmélyek egységet 165 milliméter átmérőjű membránnal szerelték fel. Ez a membrán szintén alumíniumból készült, de kerámiával van bevonva, és az X1t 45 hertz és 50 kilohertz közötti tartományt ér el. Az újdonságok közül egyedüliként a TD6 a sikeres D5 és D5.1 modellek mintájára készül.

A Ribbon magassugárzó megegyezik a kisebb modellekkel, de a torsystem topológia további két középső és hat mélynyomót tartalmaz. A közép- és mélysugárzók 140, illetve 203 milliméter átmérőjű membránokkal vannak felszerelve, amelyek alumíniumból, kerámiából, tantálból és 10 mikron vastag gyémántrétegből készült szendvics konstrukcióban készülnek. Ezek a több mint két méter magas hangszórók 25 hertzig képesek, érzékenységük 87 decibel, névleges impedanciájuk pedig nyolc ohmos. A Raidho X1t 5800 eurós áron kapható, míg a valamivel nagyobb X1.6 7300 euróba, a tekintélyes TD6 210 ezer euróba kerül.

www.raidho.dk

05. EarMen – Minirendszer újdonság

Az otthoni hifi kategóriájában számos újdonság bemutatása után a müncheni EarMen cég egyetlen érdekes és hatékony minirendszerré egyesítette a kínálatot. A készülékek vizuálisan tökéletesen integráltak, a kidolgozottság magas színvonalához hozzátartozik egy mart alumíniumból készült ház, ami rendkívül ergonomikus. A rendszer tartalmaz egy Tradutto D / A konvertert, amely támogatja a 768/32, DSD512, DXD és MQA szabványokat az ESS ES9038Q2M konverter áramkörön keresztül, bluetooth kapcsolattal és távirányítós vezérléssel. Aztán ott van még a Staccato hálózati lejátszó, amely egy igazi streamer, D/A konverziós szekció és analóg kimenet nélkül.

A vezérlés az EarMen Stream alkalmazáson keresztül történik, emellett bluetooth és USB port is rendelkezésre áll külső zenetároló csatlakoztatásához. Hasonlóan érdekes újdonság a CH-Amp fejhallgatókhoz készült, teljesen kiegyensúlyozott analóg erősítő, amely csatornánként 1,5 wattot biztosít egyvégű beállításban és 3,8 wattot szimmetrikus kimeneteken keresztül. A CH-Amp a sztereó rendszer előerősítőjeként is funkcionálhat, és külön érdekesség, hogy három kimenettel rendelkező külső lineáris tápegységet is kapott, amit a CH-Amp, Staccato és Tradutto táplálhat. A Tradutto D / A konverter ára körülbelül 800 euró, míg a Staccato és a CH-Amp hamarosan piacra kerül.

www.earmen-shop.com