HIGH END SHOW MÜNCHEN 2024

Európa legnagyobb HiFi kiállításának immár több mint 40 éve a müncheni MOC csarnok ad otthont. A rendezvény fontossága és méretei messze kiszolgálják a szakmai igényeket és a konzumer érdeklődést, amit a statisztikai számok is igazolnak. Összesen 22.198 látogató, 513 kiállító a világ 41 országából, kereken 1000 márka és mindez 30.000 m2 területen. Lépjünk beljebb…

A  4-es csarnokban azonnal furcsa érzésem támad, itt vagyok minden müncheni High End Show-n és most az első pillanatban úgy érzem, hogy évek óta szinte ugyanaz minden. Jó, ez egy kicsit túlzás, de én már várnék valamiféle változást. Nyilván vannak új berendezések, de dizájnban és látványban az egész ismétli önmagát, egy kicsit lehangolt, hogy még a számomra oly kedves Frank Sinatra bulvár feliratot, a híres világsztárokról elnevezett utcaneveket sem találtam, ami korábban a standok közötti járatok egyhangúságát oldotta.

A bejárattól jobbra állít ki, a hARt Lab nevű márka, sztereó és csöves erősítőket mutatnak be. Mindig nagyon tetszett, hogy itt nemcsak berendezések, hanem lemezek és 625-ös magnó szalagok is láthatók, amelyek frissítik a zenei reprodukciós eszközök választékát, ami már évek óta professzionális irányba tolódik el. A bakelit lemezeknek egyre nagyobb a divatja, árban persze iszonyatosan kemény, egy dupla vinil album ára 400 EUR, ami azért meggondolandó. Leslie Mandoky az idei High End Show kiemelt sztárja volt, aki új, Memory of Our Future című lemezének megjelenését a kiállításnak ajánlotta. Az egylemezes vinyl kiadványt 50 Euro kedvezményes áron kínálták a bejáratnál.

Novaudio, TW-Acoustics, SB-Acoustics, Tai Chi Audio

A Novaudio nagyon egyedi tervezésű hangfalat állított ki, hallani ugyan nem lehetett, de egy nagyon méretes darabot sikerült gyártaniuk. A lemezkiadók jó nagy területet foglalnak el. A Vinylbus installációja egy nagyjából az 1940-es években üzemelt autóbuszt ábrázoló ponyvával van körül határolva. A német cég legendás régi bakelit lemezeket árul. A TW-Acustics gyönyörű szép és méretes lemezjátszójukat mutatta be.

Mindig álmodtam egy ilyenről, de olyan helyigénye van, hogy a nappalimban inkább a kényelmes fotel mellett maradok. Haladok tovább a standok között, az STS Records lemezeket árul, minden CD játszó felett egy hangulatos állólámpa világít és bele lehet hallgatni a kiválasztott CD-kbe, amiket meg is lehet vásárolni 20, 35, vagy három vásárolt lemez esetén 50 eurós kedvezményes áron.

A világhírű magyar együttes szenzációs lemezdömpinggel érkezett Münchenbe. Égerházi Attila, aki az együttes gitárosa, zenekarvezetője, alig látszik ki az érdeklődők gyűrűjéből, egy szabad pillanata sincs, épphogy csak üdvözöljük egymást. Bent a bemutató boxban egy hazai gyártmányú elektrosztatikus hangfalpáron szólnak a Djabe felvételek. Öröm volt látni a sikerüket, egyben a magyar zenei kultúra iránti érdeklődést a kiállításon.

SB Acoustics, színes – sárga, fehér, piros – KIT rendszerű hangfalaik vannak, és külön hangszórókat is gyártanak, amik a kész dobozokba kerülnek. „Building Your Sound”, vagyis „építsd fel a saját hangzásodat” – szerintem nálunk is lenne rá piac, sokak számára jelentene megoldást. A márkás és drága rendszerek helyett alkalmazásukkal sokkal olcsóbban lehet kiváló hangminőséget reprodukálni egy otthoni környezetben.

TaiChi Audio – Balance, Harmony and Flow, hirdeti a kínai cég, kábeleket mutatnak be, sok az érdeklődő, láthatóan benne vannak a nyüzsgésben. Tovább lépve ugyanaz az érzés kap el, ami a belépéskor, hogy szinte mindent láttam már… a kiállítás a német piacot szolgálja. A hazai viszonyokhoz hasonlítva, részint a Hifi Show-hoz, itt minden nagyon másról szól.

A Cayin kínai cég 30 éve van a piacon, 1993 óta gyártanak csöves erősítőket, nagyon jól néznek ki, kicsik, modernek. A szellőzést és a felépítést úgy oldották meg, hogy ugyan le vannak takarva a végcsövek, de mégis szabadon vannak. Az Audio-Technica nálunk is közismert márka, ugyanazt látom itt, ami tavaly is volt, egy lemezjátszó szekrényt. Egy vitrin alatt a különböző pick up-ok és lemezjátszók, fejhallgatók láthatók.

A Dual standon lemezjátszók sorakoznak, az árak nagyjából 1200-1300 EUR körül vannak, szép elegáns lemezjátszók, nincs bennük semmi felesleges, tökéletes dizájn, megjegyzem hangot csak nagyon kevés helyen lehet hallgatni, itt minden a szemnek szól. A Djabe standján egy magyar elektroakusztikus hangfalgyártóval (társkiállító) beszélgettem, egy pár álló hangfaluknak 40 ezer EUR volt az ára, és van ennél is drágább, átszámítva 8 millió forint ez a kategória. A magyar gyártó azt mondta, hogy a hazai piacon nem is akarnak megjelenni a termékeikkel.

Cayin, Dual, Djabe

A HiFi ROSE Dél Koreai gyártó, termékeiket az Audiophile Szalon forgalmazza Magyarországon. Főleg elektronikát gyártanak, amivel streamelt zenéket lehet hallgatni, kellemes szép a dizájn, például az RS 130 specifikációkat nézve kimondottan tetszetős. A látvány gyönyörű, külön élvezet egy ilyen stream platformból zenét válogatni. A Clear Audio standján elegancia és választék fogad. Szinte mindent gyártanak, különböző mérettel és tudással rendelkező lemezjátszók láthatók itt, sok lejátszó kar, amiket fel lehet rakni különböző deck-re. Nagyon látványos a standjuk.

A nyíregyházi Qualiton standján ismerős kép fogad, ők rendszeresen jelen vannak csöves erősítőikkel és más termékekkel a müncheni High End Show-n. A JTC Akustic Sound (magyar gyártó) álló hangfalait hozta el a kiállításrara, ők hangszórókat is gyártanak. A Solid Tech márka állványokat gyárt. Van itt egy speciális hangfalállvány, rajta egy méretes keresztbe fektetett Genelec hangfal. Ezt mindenki megcsodálta. A MOREL itthon kevésbé ismert, Sopran 634 álló hangfaluk 10 ezer US dollár körüli áron lenyűgözően szép látványt nyújtott és a hangja is kifejezetten tetszett. Nálunk nincs viszonteladójuk, a cseheknél 3 cég is foglalkozik a márkával.

Az Argon Audio dán márka – különböző hangfalakat, sztereó erősítőket árulnak, egy pár nagyon ízléses polchangszóró 329 EUR-ba kerül. A Fenris 4-es polchangfalnak 200 EUR az ára, a hazai piacon nagyon el tudnám képzelni. Argon Audio, jó árú és szép termékeket mutatott be, a lemezjátszók különösen tetszenek, standjuk üde kis színfolt ebben a kavalkádban. A Stormtank szürke standján, elektromos szünetmentesítőket láttunk, óriási akkumulátorok, több kiló a súlyuk, de biztos, hogy minden vészhelyzetben azonnal használhatók és stabil áramot tudnak magukból kiadni, életmentőknek is hívhatnánk őket.

Argon Audio, Qualiton, JTC Acoustics, Clear Audio

Az Acustic Signature hatalmas méretű termékeket gyárt, elsősorban lemezjátszókat. Kipróbált komoly berendezések, aminek megvan a maga vásárló közönsége. A Tornado Neo 6500 EUR, a Hurrican neo 8900, és van itt egy Typhoon Neo lemezjátszó is, ami 14 ezer euróba kerül. A darabok 33 és 45-ös sebességet tudnak. Különböző hangkarokat is láthatunk, amiknek a végére kell rakni egy pick up-ot, rajtuk a felirat: „Handmade in Germany”. A Kácsa Audio standján Pillis Zsuzsával és csapatával találkoztam, rendszeresen megjelennek a High End Show kiállításon, a lényeg, hogy a Kácsa most is itt van, és a kábelek is itt vannak.

A Pro-Ject standja előtt állok, olyan a háttér, mint egy mozivászon előtt a függöny. Az EVO 2-es sorozatuk nagyon szép, modern színek, zöld, sárga, kék, az áruk ugyan nincs kiírva, de ezek megfizethető darabok lehetnek. A standon több elektronikai berendezés is van, nagyon népszerűek, 24 fajta hangkart gyárt a Pro-Ject, nagyon jól néznek ki, és itt láthatók a nagy „bölények”, a méretük és az egész design-juk követi azt a giga trendet, amit már az angolok és a németek gyakorlatilag mind legyártottak, csak ez egy újfajta változat. A Pro-Ject leányvállalata a Musical Fidelity, high-end erősítőivel van jelen a Pro-Ject mögötti területen.

Van itt egy „régi barát”, emlékszem, amikor a 70-es években az első lemezeinket készítettük a Rottenbiller utcai MHV stúdióban, akkor a Tannoy a hangfalai voltak a stúdióban. Hiteles és régi angol márka. A hangfal tetején látható szuper tweeter, angol fontban 4495 egy pár, az alatta lévő Canterbury hangfalpár ára 32.295 GBP. Az AMG – Analog Manifacture Germany – standja eper színű, eperrel kínáltak, önálló gyártók, óriási zeneszekrényük régi stíl bútordarab utánérzését kelti bennem, egyéni tervezésű lemezjátszókat, és hangkarokat gyártanak, itt minden nagyon elegáns.

A norvég Hegel standjára érkeztem, fő helyen egy sztereó erősítő van kiállítva, ami EISA díjat kapott az elmúlt esztendőben, két KEF Blade1 Meta változat társaságában. A stand most arról híres, hogy olasz kollégánk Rocco Patriarca ül a közepén. Once Caston különböző formájú hangfalakat gyárt, nagyon szépek és egyediek.

Nubert, Pro-Ject Audio, System Audio, Tannoy

A Nubert német gyártó, nálunk is forgalmazzák a termékeiket, különböző méretű álló és sztereó hangfalakat, 5.1-es rendszereket állítanak ki, ebből a NuBooxx B70-es, ami 30-20 ezer Hz-ig szól, darabja 698 EUR, van magas, közép és mély láda, van egy kisebb változat a B60-as, az csak 488 EUR, ezeket különböző előlapokkal lehet megvásárolni, elegáns, szép standjuk van. A Nubert stand másik oldalán látható a NuZeo 11-es hangfal, aminek 2700 EUR darabja, és látunk itt egy 4800 eurós nagyobb álló hangfalat, ami az Elac-hoz hasonlít, ennek komolyabb a kinézete.

Megálltam a System Audio standjánál, termékeiket az Art Of Sound Hungary forgalmazza nálunk, „No wires, no worries…” szlogennel a legendás Silverback sorozatot mutatják be, és egy új SA Silverback 65-ös sorozat volt látható, feketében, fehérben és ezüstszínben. Az SA büszkén hirdeti EISA díjukat, amit az SA Legend 5.2 Legend Silverback sorozatért kaptak.

A szakma számára nem újdonság, és az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerül a stúdiófelvételek analóg master szalagról történő hallgatása. Ezen a területen a Djabe a hazai éllovas, de tudjuk, hogy régi Omega felvételeket is forgalmaznak nálunk mesterszalagokon. A Horchhaus nevű német cég analóg mesterszalagokat gyárt, amiket Revox stúdiómagnókon lehet meghallgatni. A formátum nagyon terjed a high end rajongók körében, és érezhetően növekvő az érdeklődés.

Spatial, Radiopotar

Mach ohne Klassiks felirat olvasható egy standon, két márkát állítanak ki, a hangszórókat tömör fára építik fel, aminek a háta mögött nincsen rezgő doboz, csak egy önálló deszka, ami a rezonanciát adja. Az Audion erősítők és Spatial Europe hangfalak is megjelentek a High End Show-n. A Pathos olasz erősítő gyártó szörnyű darabokat épít, az árak nincsenek kint, hatalmas végfokok, 600 W, 1200 W, 2300 W 2 ohmon, ezek a rövid műszaki adatai és a mérete valami hihetetlen, a súlya 80 kg, ami egy középkategóriás erősítő, de van 140 kg-os is.

Nagyon izgalmas, csövek vannak mindenhol, kívül-belül, a design-tól nem vagyok elájulva, a piros, a fekete és az ezüst a jellemző színvilág. Talán horrorfilmekben tudom elképzelni ezt a színkombinációt. A Pathos erősítő tervezőjével beszélgettem, aki elmondta, hogy valójában az ECC83-as újabb verziós csövei hajtják az előfokot, a végfok teljesen külön tervezés, más ágról származik. Elhangzott, hogy az áruk 50 ezer euró.

Beléptem a szentélybe. 1977 óta létezik a márka, nálunk a Hangtér Galéria képviseli őket. A legendás hangfalak formatervét Karimoku japán tervező jegyzi, a kiállított szett két polchangszórót rejt magában, lehet látni egy videón, hogyan gyártják ezeket a dobozokat, a legutolsó kis apróságra is odafigyelnek. Meghallgattam a Contour Legacy hangfalak a bemutatóját, az áruk 12 ezer EUR, kb. egy méter magas, egy mély- közép- és egy tweeter produkálja a hangzást, lenyűgözően szólt.

A kiállított Confidence 50-es álló hangfalnak 28 ezer EUR az ára, mellette két egyszerűbb polchangszóró, a Confidence 20A, ami 20 ezer EUR páronként. Az előcsarnokban jutott kiállítási hely a Radipotar nevezetű 3D-s hangfalnak, ami egy osztrák mérnök tervezése, az érdekessége, hogy 3D printeren történt a kivitelezése. Később meghallgattam egy bemutatót, kifejezetten jól szólt a hangfal, nem gondoltam volna ilyen kiváló hangzást. Klaus Lesemann úr nagyszerű munkát végzett.

Moon, Chord, Ferrum Audio, Dynaudio

Az SVS termékeket a Home Movie kezdte forgalmazni, új termékeikkel mára egyre nagyobb területen vannak jelen, hangfalaikkal ott vannak a teljes házimozi palettán. Az igaz változás az, hogy néhány éve már nem csak mélyládákat gyártanak, bemutatótermükben az Ultra Evolution sorozatot mutatták be az érdeklődőknek. Ebben a kiállítói térben találkoztam a Penaudio márkanévvel, büszkén hirdették finn (Carelia) eredetüket, hangfalaik természetes anyagból, fából készültek. Mellettük kapott helyet az Amphion nevű gyártó, akik szintén finnek. Hangfalaik modern és színes designt kaptak, 1998 óta léteznek. Meg kell jegyeznem, hogy valami különleges ok miatt, az elmúlt század vége egyfajta lendületet adott a hangfalgyártásnak, több cégnél látom, hogy az alapítás a 90-es években történt.

A müncheni MOC csarnoknak kiváló az elrendezése. A földszinti nagy terek felett egy több részre osztott úgynevezett Atrium terület húzódik, kisebb kiállító terekkel, szobákkal, ami nagyszerű elrendezési lehetőséget biztosít a több száz kiállítónak. A Transrotor bemutatón lemezjátszó dömping fogad, különböző nevű és méretű darabok sorakoznak, más-más márkanév alatt, olyanok, mint a ZET1, ami 3680 EUR, mellette a ZET3, ami 4819 EUR, FEDOB S TMD, aminek az ára potom 5965 euró. Tudunk magasabbra is repülni, az egyik lejátszó kerek 199 ezer EUR-ért kínálja magát. Gyönyörű szépek.

A Strato Bianco és a Strato Nero modellek 20 ezer Euróba kerülnek, és van érdeklődés. A Chord Electronics Ltd. angol gyártó1989-ben alapított cég, fejhallgató-erősítőket és DAC-okat gyártanak. A Moyo 2-es portable DAC népszerű termékük, körötte fejhallgatók és lejátszók, meg lehet hallgatni őket. A Primare és az in-Akustik, az Audiovector hangfalgyártóval közös térben állít ki, amely egy kézműves dán brigád, 1979-ben alapították a céget, a bemutató összeállítás hangfalakból, és egy Primare erősítőből áll, in-Akustik kábelezéssel, a márka a hálózati zajt kiszűrő zajcsökkentő elosztókat is gyárt.

A Moon by Simaudio (simaudio.com) hatalmas erősítőket gyárt, volt hozzájuk szerencsénk, nagyjából 40 kg a súlyuk, szépek és nehezek, itt Dynaudio hangfalakkal szóltak. A Peak angol hangfalgyártó termékeit régóta nem láttuk, ugyanúgy, ahogy a TAD márkát sem, ők japánok, korábban jelen voltak a hazai piacon, de valószínűleg nem volt akkora kereslet irántuk, mert eltűntek. Meg kell említenünk a Meridian (brit), a Trinnov (Zebra Audio nálunk), a Nordost, Perlisten márkaneveket, valamint a Velodyne márkát, ez utóbbi kifejezetten mélysugárzókat gyárt, kiállították a Meridian Ellipse nevű terméküket (a B&W ikonikus Zeppelin termékére hasonlít). Kiemelt helyet kaptak a Velodyne kisebb méretű MicroVeex nevet viselő subwooferei.

PMC, Transrotor, Wilson Audio, Velodyne

Az olasz Dan D’Augustino bombasztikus órás erősítője 140 kg súlyával érdeklődésben mindent vitt, az amerikai Westend Electric termékeit eddig még nem láttam Münchenben, extrém design, nagyon látványos és szép tervezés, persze rózsa mindenütt. A Western Electric csöveket is gyárt és mindenféle más alkatrészeket, ezek úgy vannak becsomagolva, mintha a Koh-i-Noor gyémántot őriznék benne. Exkluzív szép látványt nyújtottak.

Wilson Audio hangfalak forognak előttem, 50 évesek, egy bordó és egy fekete, a márka Watt Puppy összeállítása hirdeti magát, mellettük futurisztikus erősítők és kütyük láthatók, amiket körbeugrál néhány ember, ez egy kicsit „túl van tolva”. A Nordost kábelek több kiszerelésben láthatók, méltán népszerűek hifi körökben. Beléptem a Dalihoz, nálunk az Audio Forum által forgalmazott dán márka, egy hangfalpárt mutattak be. A NAD-dal vannak egy háló alatt. Egy lépéssel odébb a PMC bemutató terme, egy angol márka, próbálkoztak vele Magyarországon is, de nem igazán találta meg a helyét. Münchenben kiemelt szerepet kapott az Active 5 sorozat.

A kiállítás egyik legérdekesebb eseménysorozata, amikor a hazai piac szereplőivel találkozik az ember. Találkoztam Kubik Zsolttal, a Horn Distribution igazgatójával, Pillis Zsuzsával, a Kácsa Audiótól, de itt volt Barta Sándor a Basys, illetve Jancsa Attila az Audiophile Szalon képviseletében, akikkel megbeszéltük a látottakat és a hazai szakma helyzetét. Az egész kiállítás nemcsak egy „nagy magyar” találkozó volt, hanem egy kis áttekintés is, hogy merre halad a világ.

Ami a legnagyobb öröm volt számomra, hogy az analóg audio fejlesztések továbbra is fajsúlyosan vannak jelen. Nagyon fontos, hogy itt megjelenjen a napjainkban zajló fejhallgató forradalom és a hozzá kapcsolódó technikai fejlesztések. Fiatal generációkból – 30 éves kor alatt – szinte senkit nem láttam, csak a személyzet soraiban, a látogatók és a szakemberek inkább a felnőtt középkornál kezdődő generációkból tevődtek ki, akiknek életrészükké válhat az itt bemutatott minőségi zenehallgatási eszközök mellett a zene iránti kulturális igényük is.

Viszontlátásra 2025. május 15-18. között Münchenben.

Soltész Rezső