iBASSO DX300 DAP – Helycserés támadás

Az nemzetközi porondon is egyre népszerűbb iBasso három év után frissítette DX sorozatát és hivatalosan is bemutatta újabb generációs referencia lejátszóját.

Az iBasso DX300 (489.990 Ft) lejátszó egy Qualcomm Snapdragon 660 rendszerlapkára építkezik, ugyanis az előző generációban alkalmazott Cortex SoC képtelen volt megfelelő sebességet és feldolgozási teljesítményt biztosítani. Az új lapka alapértelmezett módon BT5.0 és 5G WiFi képességet is nyújt, így képes szavatolni a jobb minőségű vezetékmentes átvitelt. A rendszert 6GB operatív memória támogatja. A készülék négy Cirrus Logic CS43198 DAC chipet használ quad konfigurációban, csatornánként két chipet kapunk.

Az új modellt házon belül fejlesztett FPGA Master vezérlővel szerelték, amely alapértelmezett módban dedikáltan kezeli a CPU felől érkező audio-jeleket, hogy azok megtisztítva és pontosan időzítve kerüljenek analóg szakaszba. A gyártó úgy döntött, hogy megtartja a korábban bevezetett cserélhető erősítőkártya-rendszert, azonban az átalakított struktúra miatt néhány korábbi kártya használatára nem lesz lehetőség. A Quad-DAC kialakításhoz igazított AMP11 CARD a korábbi megoldások esszenciáját kínálja, ugyanakkor több előnyt is biztosít a frissítések révén. A módosításoknak köszönhetően 4,4 milliméteres (BAL) vonal kimenet, 3,5 milliméteres TRS és 2,5 milliméteres TRSS PO és LO opciókat közül lehet választani.

A lejátszó két független akkumulátorral rendelkezik. Egy 4000 mAh kapacitású telep szolgálja ki a digitális oldalt, míg az analóg oldalhoz 2000 mAh akkumulátort rendeltek, amelyek gyorstöltést is támogató USB-C porton keresztül etethetők. A tápegység felosztásával a gyártó nem először próbálkozik, azonban a korábbi megoldások jelentős többlet súlyt eredményeztek, illetve a készülék méretét tekintve is kompromisszumra volt szükség.

A DX300 meglehetősen nagy lejátszó, az előlapot 6.5 hüvelykes (2340 x 1080) IPS kijelző foglalja el. A fizikai gombok (média vezérlés) és a többfunkciós (hangerő, ki-bekapcsolás, kijelző) tárcsa jobb oldalra került, míg a panel felső élén egy állapotjelzőként funkcionáló LED szalagot helyeztek el. A tárcsa a könnyebb kezelhetőség érdekében kicsit túllóg a kijelző síkján, így a véletlenszerű használat veszélye is fennáll, bár a gyártó szerint szoftveres tiltással megelőzhető a dolog. Az erősítőkártyák alulról tölthetők be, tehát a kimenetek is itt találhatók, míg átellenben az USB és koaxiális csatlakozók kaptak helyet. A készülék az Android 9 alapokra húzott Mango operációs rendszer legfrissebb változatát kapta meg. A három képernyőre osztott felület sokkal intuitívabb és gördülékenyebb kezelést tesz lehetővé.

A márka hazai forgalmazója a Muzix Audio.

Forrás: www.ibasso.com