iDSD Diablo – Az ördög a részletekben lapul

Elkészült az iFi Diablo hordozható DAC/fejhallgató-erősítő. A készülék főként a puristáknak készült, elhagyja a kategóriában nélkülözhető szolgáltatásokat és kizárólag a hangra fókuszál.

Az iDSD Diablo (999 EUR) Bluetooth kapcsolatot nem biztosít, a források USB vagy S/PDIF konnektoron keresztül társíthatók. A készülék a korábbi gyakorlatnak megfelelően True Native architektúrára építkezik és Burr-Brown DAC lapkát dolgoztat. A chipek közül kettőt egyedi „interleaved” konfigurációban telepítettek, ami lehetővé teszi négy pár differenciális jel (csatornánként két pár) használatát. Ez a megoldás csökkenti a zajszintet, javítja a csatornák elválasztását és lényegesen részletesebb hangélményt szavatol.

Az USB és S/PDIF digitális bemeneteken keresztül kapott adatokat feldolgozó XMOS chip mellé, új alacsony késleltetésű XMOS mikrokontroller került, frissítették az elengedhetetlen rázkódás hatásait mérséklő technológiákat, illetve kapunk egy új kristályoszcillátort tartalmazó iFi GMT (Global Master Timing) femto-precíziós órát.

A készülék magas szintű Hi-RES Audio támogatást élvez, a PCM (32 bit/768 kHz) adatoktól a DSD minden szintjét képes kezelni, valamint az egy- és kétszeres sebességű DXD állományokkal is megbirkózik. A True Native kialakításának köszönhetően a PCM és a DSD állományokat a rendszer külön kezeli, ami lehetővé teszi, hogy a jelek az analóg átalakításig “bit-tökéletesek” maradjanak. Nem mellékesen az MQA USB és S/PDIF bemeneteken keresztül is támogatott. Az új készülék megörökölte a korábban már alkalmazott (pl. NEO iDSD) PureWave áramkört.

A készülék a különböző fejhallgató típusokhoz igazodva, három beállítással rendelkezik. A Turbo az energiaigényes eszközök, míg az Eco a fülmonitorok igényeit tartja szem előtt, ezen felül egy magáért beszélő Normal mód is van. Újdonság az OptimaLoop negatív visszacsatolási rendszer, amely egy globális hurok helyett többet használ, így sokkal pontosabb, mint a szokásos megközelítés.

A hátoldalon egy USB-A és egy S/PDIF bemenet található, amik mellett egy USB-C töltőport, valamint 4,4 milliméteres Pentaconn kimenet is helyet kapott. Az egység elején, egy klasszikus 6,3 milliméteres fejhallgató-aljzat és egy 4,4 milliméteres Pentaconn kimenet található, s persze ide került az üzemmód kapcsoló, valamint a hangerőt szabályozó tárcsa. A készülék akkumulátorról és hálózatról is használható, korlátozott ideig egy iFi iPurifier (3) is a csomagba kerül, amely egy saját fejlesztésű zajcsökkentő kiegészítő. Az új modell globális forgalmazása előre láthatóan februárban kezdődik.

Forrás: www.media.ifi-audio.com