IFA 2020 – Több innovatív projekt is megmutatta magát

A berlini expó a SHIFT Mobility és IFA NEXT eseményen a legígéretesebb induló vállalkozásoknak is megjelenést kínál, így olyan fejlesztések és érdekességek is bemutatásra kerültek, amelyek a közeljövőre is hatást gyakorolhatnak.

Home Office

Az utóbbi fél évben az otthoni munkavégzés alaposan felértékelődött, ezért nem véletlen, hogy egyre több olyan fejlesztés érkezik, amely a négy fal közötti munkavégzést hivatott segíteni. A privát vagy kisebb létszámú megbeszéléseket igyekszik hatékonyabbá tenni a j5Create elnevezésű társaság 360 fokos kamerája, amely lényegesen nagyobb lefedettséget kínál, mint a fix webkamerák. A készülék széles látószögű lencsével rendelkezik, támogatja a H.264 és MJPEG képformátumokat, 1920 x 1080 (30 fps) felbontás mellett. A kamera plug&play, érzékeny (bármikor némítható) mikrofonokat visel és több részvevő esetén automatikusan képes ráállni az előadóra. A készülék kompatibilis a legtöbb videokonferencia alkalmazással (pl. Skype, Messenger, Zoom, Microsoft Teams, Google Meet), illetve az összedolgozik a Windows, MacOS és Chrome OS rendszerekkel.

Oktatás és egészségügy

A Hachi még a CES2020 rendezvényen mutatta be az Infinite M1 (999 USD) elnevezésű projektorát. A hordozható intelligens kivetítő érdekessége, hogy bármilyen sík felületet interaktív érintőképernyővé alakít. A rendszer természetesen mesterséges intelligenciára támaszkodik, többek között képes felismerni arcokat, gesztusokat, így az eszköz által vetített kép érzékenysége és vezérelhetősége a valódi érintőkijelzőkkel vetekedik. A berendezés 23 hüvelykes érintőfelületet tud generálni, de akár száz hüvelykes felületet is képes megjeleníteni. A burkolat alatt fejlett CPU, valamint egy multi-core AI motor kapott helyet, vannak mikrofonok és hangszóró, illetve vezetékmentes társításra (iOS és Android) is lehetőség van. A készüléket elsősorban oktatási célokra fejlesztették, de akár hordozható házimozi projektorként is bevethető.

Szórakozás

Érdekes eszköznek ígérkezik a Deep One nevű társaság hordozható mélynyomója, amely kialakítását tekintve nem nagyon különbözik az eddigi viselhető eszközöktől, ugyanakkor technológiai szempontból újítónak számít. A készülék gyakorlatilag egy vállra erősíthető Bluetooth pánt, amire négy kitüremkedés került. Utóbbiak hivatottak a basszus hangokat rezgés formájában továbbítani. A fejlesztők elsősorban játékos perifériának szánják az eszközt, de akár zenehallgatás vagy filmezés közben is viselhető bár kétséges, hogy hosszabb (mondjuk egy komplett album hallgatása közben) távon kényelmes lenne elviselni az egyre záporozó finom ütéseket.

Forrás: www.xtended.ifa-berlin.com/news