IFA Berlin 2023 – Új garnitúrát rakott össze a Yamaha

A Yamaha hálózati vevőegységeket, hangszórókat, valamint egy új egydobozos modellt állított színpadra.

Mindegyik hálózati receiver a zászlóshajónak számító 5000-es sorozathoz fejlesztett technológiákból gazdálkodik. A készülékek kihasználják a MusicCast streamingben rejlő lehetőségeket, amely egy alkalmazáson keresztül olyan szolgáltatásokhoz biztosít hozzáférést, mint a Spotify Connect, a TIDAL, az Amazon Music vagy a Qobuz, míg az Apple Music az Airplay2 segítségével érhető el. Mindegyik modellt ToP-ART felépítés (rezgéseknek ellenálló ház és keret) és praktikusan rövid jelutak jellemzik.

Az R-N600A (899 USD) a márka belépő ajánlata, amelyet a Müchenben bemutatott R-N800A (1199 USD) és az R-N1000A modellek alá pozicionáltak. A készülék (ahogy a nagy tesók) erősítőként és streamerként egyaránt funkcionál, valamint kezeli a társított forrásokat, például lemezjátszókat. Csatornánként 80W teljesítményt kapunk. Analóg oldalon négy vonalszintű és egy phono (MM/MC) bemenet áll rendelkezésre, amelyek mellé két optikai és koaxiális digitális bemenet is adott.

A két pár hangsugárzó terminál mellett, két vonalszintű, egy fejhallgató és egy mélynyomó kimenet kelleti magát. A berendezés a fentebb részletezett streaming opciók mellett FM/DAB rádiók vételére is alkalmas, további MusicCast képes eszközökkel multiroom szett létrehozására is lehetőség van. A rendszer kezeli a 32-bit/384 kHz felbontású állományokat, natív DSD (11,2 MHz) lejátszásra is képes.

Az NS-600A (1499 USD) és NS-800A (2399 USD) kétutas hangfalak Müchenben már szintén láthatóak voltak. Mindkét hangsugárzó esetében egyedi, Zylon keverékből álló membránt használtak. A prémium szegmensből lecsorgó szabadalmaztatott technológiák közül a rezonancia-elnyomó kamrák és akusztikus csillapítók érdemesek említésre. A turbulencia zaját Twisted Flare Port hivatott csökkenteni.

Újdonságnak számít ugyanakkor a MusicCAST 200 (699 USD) egydobozos rendszer, amely Ethernet, WiFi és Bluetooth kapcsolatokat is kínál. A készülék új tervezésű, kétutas koaxiális hangszórókkal rendelkezik, CD-lejátszót, DAB/FM rádiót tartalmaz, vonalszintű és USB-bemeneteket, fejhallgató-kimenetet visel. Az R-N600A várhatóan októberben kerül forgalomba, a hangfalak megjelenése 2024 első negyedévében várható, az egydobozos rendszer premierjét még nem erősítették meg.

Forrás: www.europe.yamaha.com