iFi GO BLU – Kicsi, könnyű és nagyot szól

A hordozható DAC/fejhallgató erősítők jó ideje fontos helyen állnak az iFi AUDIO kínálatában. Bár a kategória egyik sarokköve a mobilitás, a britek most egy minden korábbinál kisebb eszközzel rukkoltak elő.

Az iFi GO BLU (199 EUR) mérete egy gyufásdobozéval vetekedik, súlya nem haladja meg a harminc grammot a vállalat szerint mégis egy zsebrakéta teljesítményét kínálja. Az apróság teljesen vezetékmentesen (Bluetooth) társítható a forráshoz, nincsenek zavaró kábelek és kavarás az adapterek körül. A legtöbb zsebméretű Bluetooth DAC/fejhallgató erősítő egyetlen chipen keresztül oldja meg a feldolgozást, a digitális-analóg jel átalakítását és erősítést. Ez a megoldás egyszerűen kivitelezhető és költséghatékony, de a hangminőség tekintetében kompromisszumra kényszerít, ezért a britek egyedileg optimalizált szakaszokat használnak.

A Qualcomm QCC5100 Bluetooth lapkája minden népszerű, nagy felbontású Bluetooth formátumot (aptX Adaptive, aptX HD, LDAC és HWA/LHDC) támogat, de persze a hagyományos (aptX, aptX Low Latency, AAC és SBC) kodekek kezelése is adott. A DAC szakasz központi eleme egy 32-bites Cirrus Logic chip, amihez saját fejlesztésű digitális szűrő és egy precíziós órarendszer is társul. Az erősítő áramkör szimmetrikus, iker-mono jelutakkal, közvetlenül (iFi Direct Drive) csatolva, mellőzve a torzulásokat kiváltó kimeneti csatoló kondenzátorokat. Az erősítő akár 5,6 V feszültséget is képes biztosítani, ami jelentősen meghaladja a hasonló eszközök értékeit.

A készülék több megoldást is örökölt a nagyobb modellektől. Egyik az XBASS kiemelés, amely anélkül módosítja a basszus mértékét, hogy befolyásolná a középtartományt, míg másik az XSPACE ami javítja a sztereó hangképet. Mindkét eljárás analóg tartományban működik. A készülék egy 3.5 milliméteres és 4.4 milliméteres (Pentaconn) konnektort visel, ezen felül egy kombinált USB-C portnak is helyet szorítottak. A vezérlésre egy ún. ChronoDial tárcsán keresztül van lehetőség.

Forrás: www.ifi-audio.com