iFi GO POD – Bluetooth DAC és fejhallgató-erősítő

Az iFi GO sorozatba tartozó apróság képes bármilyen vezetékes fülmonitorból vezetékmentes eszközt varázsolni. A britek ígérete szerint egy jól megválasztott, nagy teljesítményű IEM-párral kombinálva a kapott hang bármely TWS fülhallgató vagy Bluetooth fejhallgató hangélményét felülmúlja.

Az iFi GO POD használata végtelenül egyszerű. Első körben le kell választani a kábelt a társítani kívánt fülesről, helyükre illeszteni a jelölt egységeket és az így kapott vezetékmentes eszközt párosítani a forrással. A TWS fül- és fejhallgatók a helytakarékosság jegyében jellemzően SoC megoldásokra épülnek, amely ugyan alacsonyabb költségeket eredményez, azonban a hangminőségre is negatív hatással van. A GO POD estében az összes kritikus szakasz dedikáltan lett megtervezve és optimalizálva.

A Bluetooth-feldolgozás a Qualcomm QCC5144 modul feladata, amelynek 32-bites, négymagos architektúrája kiváló vezeték nélküli hangteljesítményt biztosít és energiahatékonyság tekintetében is ideális választás. Az eszköz számos nagy felbontású Bluetooth kodeket kezel, példaként az LDAC és az LHDC (HWA) is a 32-bit/96 kHz-es specifikációinak megfelelően támogatott. A Qualcomm 24- bites aptX HD (48 kHz) és aptX Adaptiven (96 kHz) formátumai sem maradtak ki, adott a QHS (Qualcomm High Speed) amely 300 kbps sávszélességet biztosít.

Egy másik Qualcomm technológia (TrueWireless Mirroring) is jelen van, tehát a bal és a jobb oldali egység is képes a Bluetooth jeleket fogadni, de mindig az erősebb kapcsolattal rendelkező oldal működik vevőként a felhasználó forráshoz viszonyított pillanatnyi helyzetének megfelelően. A DAC folyamatokat nyugodtan rá lehetett volna bízni a QCC5144 lapkakészletre, hiszen az a Bluetooth feldolgozáson túl digitális-analóg átalakításra és fejhallgató-erősítésre is konfigurálható, ugyanakkor az egy chipes megoldásokra jellemző kompromisszumokat itt is igyekeztek elkerülni.

Ezért aztán a GO POD oldalanként egy-egy Cirrus Logic MasterHIFI chipet dolgoztat. Ezt a 32-bites DAC-chipet kifejezetten egycsatornás átalakításra tervezték, itt egy a jittert kiküszöbölő precíziós órajel-generátorral együtt integrálták az áramkörbe. A GO POD öt szűrőbeállítást is kínál, így a felhasználó saját igényéhez igazíthatja a hangzást. Az eszköz hardver alapú hangerőszabályzóval rendelkezik, kikerülva a csatlakoztatott digitális eszközök szoftver alapú megoldásait.

Az erősítő fokozatot úgy alakították ki, hogy az érzékenyebb fülmonitorok meghajtása se jelentsen problémát az akkumulátor extrém nyúzása nélkül. A hibátlan illesztés érdekében az eszköz automatikusan észleli a társított IEM impedanciáját (16, 32, 64 és 300 ohm) és annak megfelelően állítja be a teljesítményt. A GO POD mindössze tizenkét grammot nyom, így hosszabb távon sem zavaró a használata.

Az IPX5 besorolás arról árulkodik, hogy víz- és izzadságálló az eszköz, a fülhurkok könnyen igazíthatók, tartós burkolattal rendelkeznek. A rugalmasság jegyében MMCX, 2pin, Pentaconn, T2 és A2DC csatlakozós változatok is elérhetők. A beépített mikrofon révén hívások bonyolítására is lehetőség van. A vezérlést érintőfelület könnyíti meg. A GO POD csomagban és különálló termékként is forgalomba kerül.

GO POD (399 GBP)
GO POD + 64 audio U4 (1299 GBP)
GO POD + Craft Ears Aurum (1399 GBP)
GO POD + Meze Audio Advar (999 GBP)
GO POD + Meze Audio Ria Penta (1199 GBP)
GO POD + Symphonium Meteor (799 GBP)
GO POD + Westone MACH 60 (999 GBP)

Forrás: www.ifi-audio.com