iFi iDSD DIABLO 2 DAC/fejhallgató-erősítő

Az iFi Audio leleplezte legújabb hordozható fejhallgató-erősítőjét, amely a társaság mobileszköz-kínálatának felsőházát képviseli. A Diablo 2 dizájn, csatlakoztathatóság és a műszaki tartalom tekintetében is számos fejlesztést kínál az alapmodellhez képest.

A DIABLO 2 (1299 EUR) formanyelve nem változott, azonban a vörösre fényezett alumínium házba hornyokat martak, amelyek robusztus külsőt kölcsönöznek az eszköznek, ugyanakkor a hőelvezetésben és a burkolat merevítésében is szerepet játszanak.

Amíg az előd kizárólag a kábeles átvitelre helyezte a hangsúlyt az új változat megkapta a márka saját fejlesztésű aptX Lossless támogatást kínáló Bluetooth-motorját, így az első olyan hordozható DAC/fejhallgató-erősítő lett, amely képes a CD-minőségű (16 bit/44,1 kHz) hang továbbítására.

A Bluetooth 5.4 szabvány nagyobb vezeték nélküli hatótávolságot, megnövelt sebességet és alacsony késleltetést kínál, természetesen a többi elterjedt szabvány (aptX Adaptive, LDAC, HWA/LHDC, AAC és az SBC) is támogatott. A kényelem szempontjából nem mellékes, hogy akár nyolc párosított Bluetooth-forráseszköz is elmenthető a memóriában.

Ez a modell is True Native architektúrát használó Burr-Brown DAC chipeket dolgoztat ún. illesztett konfigurációban, ami a gyakorlatban csatornánként két chipet jelent. Az eredmény alacsonyabb zajszint, jobb elválasztás és a zenei részleteket jobban felfedő reprodukció.

Az eszköz támogatja az összes nagyfelbontású audio formátumot, beleértve a PCM (32-bit/768kHz) és DSD (22,5792 MHz-ig) adatfolyamokat. Támogatott az MQA technológia, a teljes dekódolási folyamat „házon belül” történik.

Az iDSD Diablo 2 PureWave analóg topológiát használ, a zaj és az áthallás csökkentése érdekében kiegyensúlyozott, differenciál áramkört tartalmaz. Az erősítőfokozat 5180 mW/12,9 V (32 Ohm) teljesítményt képes leadni, így a rendkívül érzékeny fülmonitorok és a síkmágneses fejhallgatók meghajtására is alkalmas.

A készülék támogatja xMEMS mikrohangszóró-technológiát, amely várhatóan átalakítja majd az IEM és fejhallgató piacot. Az eljárás lényege, hogy a szilícium membránt és piezoelektromos réteget kombinálva apró hangszórót hoznak létre, amely a hagyományos mozgó tekercses meghajtóknál sokkal jobb fázis- és tranziens válaszra képes. Az xMEMS mikrohangszórók azonban feszültség és nem áramvezéreltek, ezért speciális erősítést igényelnek.

Az eszköz három erősítési beállítást (0 dB – Normal, + 8 dB – Turbo és + 16 dB – Nitro) biztosít, igazodva a különböző fejhallgató követelményekhez, plusz adott az IEMatch funkció amely a nagyon érzékeny fülmonitorok esetében előforduló zajt hivatott csökkenteni, illetve növeli a használható hangerő-tartományt.

A hangerő egy analóg potenciométeren keresztül módosítható, amely a véletlen használat kizárására zárolható. A tápegység áramkörét úgy tervezték, hogy stabil egyenáramot és egyenletes teljesítményt biztosítson az akkumulátoros üzemmód hátrányait zárójelbe téve. A 4800 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor mellett opcionális hálózati csatlakozás (iPower 2 adapter a csomagban) is rendelkezésre áll.

Forrás: www.ifi-audio.com