iFi NEO iDSD – Új generáció a hang szolgálatában

Hamarosan érkezik az iFi Audio nagy felbontású állományokat is kezelő NEO iDSD DAC/fejhallgató-erősítője, amely vadonatúj külsővel és frissített specifikációkkal rendelkezik.

Az iFi NEO iDSD (749 EUR) letisztult formavilágot képvisel. A készülék a rugalmasság jegyében vízszintesen vagy függőlegesen (mellékelt állvány segítségével) is elhelyezhető. Az informatív OLED kijelző automatikusan elfordul az előnyben részesített tájolásnak megfelelően, míg a könnyű működtetést többfunkciós tárcsa szavatolja. Az új modell három üzemmódban használható, tiszta DAC eszközként, DAC/előerősítőként és dedikált fejhallgató–erősítőként is bevethető. A készülék hagyományosan és vezetékmentesen is üzemeltethető.

A berendezés egy True Native architektúrába integrált Burr-Brown DAC chipsetre építkezik, ez a párosítás a gyártó korábbi eszközeiben már bizonyított. Az USB és S/PDIF digitális bemeneteken keresztül érkező adatokat XMOS chip dolgozza fel, amihez új alacsony késleltetésű XMOS mikrokontrollert társítottak, amely jelentősen megnöveli feldolgozási teljesítményt. Az USB interfész a legújabb SuperSpeed szabványt használja. A digitális szakaszba számos korábban is alkalmazott technológia került, beleértve az iFi GMT (Global Master Timing) femto-precíziós óráját és intelligens memóriapufferét. A készülék az iFi GTO (Gibbs Transient Optimized) digitális szűrőjét is tartalmazza, de alternatív digitális szűrők telepítésére (firmware frissítésként) is lehetőség van.

A berendezés számos nagy felbontású formátumot támogat, közöttük a PCM (32-bit/768 kHz) és DSD adatfolyamokat, amelyek feldolgozása elkülönítve történik. Természetesen az MQA fájlok dekódolása is támogatott, igazodva a streaming szolgáltatók kínálatához. A vezetékmentes átvitelről a Qualcomm új QCC5100 Bluetooth chipje gondoskodik, amit a gyártó saját fejlesztésű áramkörökkel egészített ki. A készülék az összes nagy felbontású Bluetooth (aptX Adaptive, aptX HD, Sony LDAC és HWA LHDC) formátummal megbirkózik, amelyek mellett a szokásos aptX, aptX Low Latency és AAC támogatása is adott. A Bluetooth „motor” a későbbiek folyamán egyszerűen frissíthető, így a specifikáció folyamatosan naprakész lehet. A rendszer összesen hét Bluetooth forráseszközt tud észben tartani, ami szavatolja az eszközök közötti villámgyors váltást.

A digitális szakasz persze csak a történet egyik része. Analóg oldalról egy teljesen szimmetrikus, egészen rövid, közvetlen jelutakat használó, mono topológiára épített PureWave áramkört kapunk. Az áramkört John Curl szakmai felügyelete mellett, Thorsten Loesch és csapata készítette, kiváló minőségű komponensek felhasználásával. A fejhallgató-erősítő modul az egyszerűbb fülmonitorokon keresztül az éhesebb planar fejhallgatókig bármivel elboldogul. A hangerő szabályzását ellenállás létrán keresztül oldották meg, az analóg tartományban mikroprocesszoros vezérlést alkalmaztak. A készülékre három digitális (USB-B, S/PDIF és koaxiális) bemenet került, amelyek között az előlapi tárcsával lehet választani. A füleseket 4.4 milliméteres Pentaconn és 6.3 milliméteres aljzat fogadja, ezen felül RCA és XLR konnektorokkal is gazdálkodhatunk.

Forrás: www.media.ifi-audio.com