iFi NEO Stream – Prémium digitális zene

Az iFi hálózati adatfolyam-motorjának legújabb verzióját, egy körültekintően megalkotott DAC-fokozattal hozták össze és egy kompakt házba csomagolták.

A NEO Stream (1299 EUR) az általános gyakorlattól eltérően teljesen tiszta lapos fejlesztés, a készülék számos szabadalom alatt álló technológiából profitálhat. A NEO termékvonal a márka középkategóriás ajánlata, az új modell a NEO iDSD után a második tagja családnak. Könnyű lenne hirtelen azt állítani, hogy a NEO Stream csupán egy extra streaming modullal megfejelt NEO iDSD, azonban ez nem felel meg teljesen a valóságnak. Bár az új modell külsejében az említett eszközre hasonlít, áramköre pedig a korábbi tervekre épít az architektúra és specifikációk teljesen újnak számítanak.

A GO bar modellben debütáló digitális audio áramkör egy 32 bites Cirrus Logic DAC lapkakészletre támaszkodik. Az áramkörhöz egyedi digitális szűrőt társítottak az elő-visszhangok és a csengetés minimalizálása érdekében, az iFi GMT (Global Master Timing) órarendszer pedig rendkívül alacsony jittert biztosít. Az USB bemeneten érkező adatokat tizenhat magos XMOS mikrokontroller szabályozza, többek között támogatottak a PCM (32-bit/384 kHz), a DSD64, 128 és 256, valamint az az egy- és kétsebességű DXD formátumok. A DSD adatok natív formában kerülnek feldolgozásra, az MQA dekódolás teljes egészében belsőleg történik, nincs szükség az MQA renderer móddal elvégzett kibontásra.

Az iFi saját négymagos ARM Cortex processzorra és Linux-alapú operációs rendszerre épülő nyílt forráskódú streaming motort fejlesztett ki, amely a lehető legjobb hangminőséget ígéri, függetlenül a rendszer konfigurációjától. A NEO Stream rendelkezik Roon Ready tanúsítvánnyal, DLNA és UpnP-kompatibilis, a Tidal Connect és Spotify Connect révén közvetlen hozzáférést biztosít a két szolgáltató kínálatához, valamint Airplay2 kapcsolatot is kínál.

A rendszer NAA (Network Audio Adapter) üzemmódot is nyújt, képes együttműködni a Sygnalist HQPlayer szoftverrel, ami annyit tesz, hogy a WiFi vagy Ethernet kapcsolaton keresztül érkező adat-csomag feldolgozás nélkül kerülhet külső DAC-ra. A Stream-iFi alkalmazással a NAS meghajtók elérése és kezelése is gyerekjáték.

A DAC szakasz True Native architektúrát használó Burr-Brown lapkakészletet használ. A négycsatornás True Native kialakításának köszönhetően a PCM és a DSD külön utat járnak be és bitpontosak maradnak egészen az analóg konverzióig. A DSD esetében nincs PCM átalakítás vagy bármilyen több bites feldolgozás.

A vezetékmentes kapcsolatok mellett a gyártó a vezetékes használathoz is több alternatívát biztosít, az RJ45 és M12 portok mellett optikai LAN csatlakozó is rendelkezésre áll. Utóbbi a márka saját megoldása, ún. OptiBox adó-vevő használatát teszi lehetővé, ami megtalálható a csomagban. Az optikai LAN akár 10 Gbps-os ultragyors adatátvitelt és az ultra-felbontású hang bittökéletes átvitelét teszi lehetővé nagy távolságon is.

Az USB ki és bejáratokat ANC II aktív zajszűrővel látták el, az S/PDIF kimenetek iPurifier technológiát tartalmaznak. Még a két hüvelykes retina-minőségű TFT kijelző esetében is SilentLine dizájnt használtak, hogy semmilyen elektromos zaj ne zavarhassa meg az audio jelet. A burkolat alatt TDK C0G kerámia kondenzátorok, valamint Taiyo Yuden és Murata induktorok kaptak helyet, a feszültségszabályozók alacsony üresjárati árammal és alacsony kieséssel rendelkeznek. A nagysebességű tápegység-vezérlő javítja a szűrési hatékonyságot és biztosítja az alacsony zajszintet.

Forrás: www.ifi-audio.com