iFi UNO – Tenyérnyi DAC/fejhallgató erősítő

A digitális hangforrások megkerülhetetlen komponense a DAC áramkör, amely a digitális adatokat analóg jellé alakítja, azonban a mindennapok során használt eszközökben alkalmazott megoldások az esetek többségében rengeteg kompromisszumra kényszerítenek.

Az iFi UNO (79 EUR) egy szó szerint tenyérnyi DAC/fejhallgató-erősítő, aminek alumínium előlappal zárt polimer burkolata alatt olyan áramkör lapul, ami képes jelentősen feljavítani a hangminőséget. Az apróság rengeteget profitál a gyártó nagyobb termékeiből, a középpontban egy ES9219MQ/Q DAC chip található, amely 32 bites HyperStream III architektúrát használ. Utóbbi többek között Quad DAC+ és a Time Domain Jitter Eliminator technológiákat hozza, megkapjuk továbbá az iFi speciális kristályoszcillátort használó dedikált óraáramkörét, amelyek együttesen rendkívül alacsony torzítást, nagy tisztaságot és széles dinamikatartományt biztosítanak.

Az iFi igyekezett teljes mértékben kihasználni a DAC chip specifikációit, olyan funkciókat is feloldva, mint DRE (Dynamic Range Enhancement) eljárással felturbózott analóg erősítés. Az előlapon elhelyezett gombokon keresztül számos digitális szűrő érhető el, így a felhasználók ízlés szerint finomhangolhatják a hangélményt. A támogatott formátumok között a PCM (32-bit/384 kHz), a DSD valamint az MQA is megtalálható. A hangerőszabályzó mögött egy LED gyűrű kapott helyet, aminek színe a bejövő digitális jel formátumának és mintavételi gyakoriságának függvényében változik.

A társaság az analóg áramkörre is nagy figyelmet fordított. Az iFi S-Balanced technológiáját használó fejhallgató-erősítő egy első 3,5 milliméteres aljzatot szolgál ki, 211 mW (32 ohm) és 3,5V (600 ohm) teljesítményt biztosítva a kompatibilitás érdekében. A hátul egy aranyozott sztereó RCA kimenet található. A dedikált hangerőszabályzótól balra elhelyezett Power Match gombbal az aktuális terhelésnek megfelelően finomítható a rendszer. Még egyet balra lépve egy három üzemmódhoz (zene, film, játék) igazított EQ gomb található. Az iFi UNO DAC november végén kerül forgalomba AirForce Blue színben.

Forrás: www.ifi-audio.com