iFi xDSD GRYPHON – Egy új modell mind felett

Az iFi xDSD Gryphon DAC/fejhallgató-erősítő egy új korszak nyitánya, rugalmasabb és fejlettebb mint bármi korábban, igazi hordozható nagyágyú.

A három éve bemutatott xDSD DAC/fejhallgató-erősítő a gyártó egyik legnépszerűbb modellje, amely méltán söpört be számtalan díjat. Az xDSD után közvetlenül érkezett a tisztán analóg xCAN, ami a legkisebb kiegyensúlyozott végfokkal rendelkező hordozható erősítő. A következő generációt képviselő xDSD GRYPHON (599 EUR) az említett eszközök funkcionalitását kínálja, miközben az újratervezett áramkörnek köszönhetően a teljesítményt is újabb szintre emeli.

Bár az új modell kicsit terjedelmesebb (123x75x19 mm) a fentebb említett készülékeknél, a megnövelt méret nem megy a hordozhatóság rovására. A nagyobb ház által biztosított extra helyet a mérnökök teljesen kihasználták. A fedlapban egy vékony OLED kijelző is helyez kapott, amely a hagyományos LED világítással együtt közvetlen visszajelzéssel szolgál a fontosabb (aktív bemenet, hangerő, akkumulátor töltöttség, hangformátum vagy mintavételezési frekvencia) beállításokról.

Az xDSD Gryphon digitális szakasza hagyományosan egy Burr-Brown DAC lapkakészletre épült, amely egy tizenhat magos XMOS mikrokontrollerrel dolgozik össze. A szakaszba számos jitter-mentesítő technológia (pl. GMT femtoprecíziós óra és intelligens memóriapuffer) is került. A nagy felbontású audio-formátumok támogatása evidencia, a rendszer a PCM (32-bit/768 kHz), a DSD (<512) és a dupla sebességű DXD állományokat is kezeli. A True Native kialakításnak köszönhetően a PCM és DSD elkülönítve kerül feldolgozásra, lehetővé téve a „bittökéletes” állapotot az analóg konverzióig. További pozitívum, hogy az MQA fájlok dekódolása (USB és S/PDIF konnektoron keresztül) is támogatott.

Az eszköz megkapta a Qualcomm legújabb, négymagos QCC5100 Bluetooth chipjét. Minden régi és új Bluetooth audioformátum (aptX Adaptive, aptX HD, LDAC és HWA/LHDC) támogatott, ami azt jelenti, hogy minden társított forráseszközt a specifikáció által megengedett legmagasabb szinten kezel. A készülék Bluetooth 5.1 kompatibilis, azaz kiemelkedő a hatótávolság, stabilitás és a vezetékmentes teljesítmény.

A digitális mellett az analóg szakaszra is nagy hangsúly került, a társaság a zászlóshajó Pro Series komponensekben, majd a belépő szintű ZEN sorozatú eszközökben alkalmazta először a PureWave topológiát. A kiegyensúlyozott analóg szakasz kivételes linearitást, tisztaságot szavatol, rendkívül alacsony torzítás mellett.

A fejhallgató-erősítő fokozat prémium komponensekből épült, ezért az készülék gyakorlatilag bármilyen füles meghajtására alkalmas. A negatív visszacsatolást gyakran alkalmazzák az erősítő áramkörökben, azonban a hagyományos megoldásoknak a pozitív hozadékok mellett, számos negatív hatása is van. Az iFi ezért kifejlesztette az OptimalLoop elnevezésű rendszert, ami sokkal hatékonyabb a standard eljárásoknál. Itt egyetlen globális hurok helyett több visszacsatolási útvonalat használnak, amelyek mindegyike egy adott funkcióra van optimalizálva.

Az új modell vadonatúj CyberSync hangerőszabályzóval rendelkezik, amely a korábban is alkalmazott CyberDrive újabb változata. Ez egy szoftver által vezérelt rendszer, amely analóg tartományban működik. Ez persze nem új megoldás, azonban a digitális forrásokkal való szinkronizálás módja már innovatív. A legtöbb DAC esetében a forráseszköz hangerőszabályzója a DAC hangerőszabályzójától függetlenül működik, ami negatívan befolyásolhatja a hangminőséget. A CyberSync hangerőszabályzó érzékeli, hogy milyen operációs rendszerhez (OS) csatlakozik az eszköz és a szoftveres szabályzás megkerülésével tökéletes szinkront biztosít a forrás és a DAC között.

Az xDSD Gryphon hátoldalára két USB-C konnektor (egy aszinkron és egy töltő port) került. Kapunk egy S/PDIF aljzatot, valamint 3,5 milliméteres és egy 4,4 milliméteres Pentaconn csatlakozót, utóbbiak bemenetek (fejhallgató-erősítőként használva) és kimenetek (DAC/előerősítőként használva) is lehetnek. Átellenben egy pár fejhallgató-kimenet (3,5 mm és 4,4 mm Pentaconn) található, előbbi előnye az iFi S-Balanced áramköre, amely felére csökkenti az áthallást és a kapcsolódó torzítást.

Természetesen a friss modell is megkapta a gyártó második generációs, mélyhang kiemelésre használható X-Bass funkcióját, valamint hangszínpad növelésére használható XSpace technológiát. Végezetül van egy ún. IEMatch kapcsoló, amivel pl. a nagy érzékenységű fülmonitorok kompatibilitása javítható. Az iFi újdonsága november közepétől lesz kapható.

Forrás: www.ifi-audio.com