iFi ZEN AIR – A megfizethető sorozat

Az iFi Audio ZEN termékcsaládja a legnépszerűbb sorozatok közé tartozik, a britek most megpróbálják a díjnyertes technológiákat még közelebb hozni a felhasználókhoz.

A ZEN AIR termékvonal gyakorlatilag a ZEN DAC V2, a ZEN Blue V2, a ZEN CAN és a ZEN Phono „könnyített” változatait tartalmazza. A széria egyszerűsített áramkörrel rendelkezik és néhány funkciót is elvettek, hogy a termékekre visszafogott árcímke kerülhessen. A formanyelv maradt, azonban az extrudált alumínium burkolat helyett, texturált polimer házat kapunk.

Persze ezúttal sem egyszerű ABS műanyagra kell számítani, hanem egy kevésbé rideg, ütéseket jobban toleráló változatra. A készülékek 4,4 milliméteres szimmetrikus csatlakozókkal nem rendelkeznek, ahogy a V2 kiadásokban debütáló fejlesztett GMT órarendszer is hiányzik, ugyanakkor a mérnökök odafigyeltek, hogy a módosítások a lehető legkisebb mértékben befolyásolják a rendszerek teljesítményét.

ZEN AIR DAC (99 EUR)

A gyártó ígérete szerint az új modell az első generációs ZEN DAC teljesítményét kínálja, megfizethető áron. Kapunk egy kiváló minőségű fejhallgató-erősítőt, amely mindenféle fej- és fülhallgató meghajtására képes. A készülék DAC/előerősítőként is használható, USB konnektoron keresztül társítható a kompatibilis forrás eszközökhöz. A rendszer a britek által előszeretettel használt Burr-Brown DAC lapkára épült, kezeli a PCM (32-bit/384 kHz), a DXD és a DSD (<256) állományokat.

A True Native kialakításnak köszönhetően a PCM és DSD jelek most is külön utat járnak be, ahogy az MQA dekódolás is adott. Rendelkezésre áll a fejhallgató-erősítőhöz társított PowerMatch funkció, ami a fejhallgató terheléséhez igazítja a bemeneti érzékenységet, valamint a teljesen analóg tartományban működő, basszusok kiemelésére használható Xbass+ funkció. Előre egy 6,3 milliméteres fejhallgató-kimenet került, hátul egy aszinkron USB-B bemenet, valamint az aranyozott sztereó RCA kimenetek találhatók.

ZEN AIR BLUE (99 EUR)

A Bluetooth átvitel rendkívül kényelmes eljárás, azonban sokan idegenkednek tőle, mert csak alapszintű SoC (System on Chip) megoldásokat ismerik. Az új modell négymagos QCC5100 Bluetooth feldolgozó chipet használ, kezeli az összes nagy felbontású Bluetooth (aptX Adaptive, aptX HD, LDAC és HWA/LHDC) hangformátumot, amelyek mellett természetesen aptX, aptX Low Latency, AAC és SBC is elérhető.

A készülék dedikált DAC fokozattal rendelkezik, ami lényegesen jobb hangélményt szavatol, mint az integrált változatok. A rendszer összesen nyolc forráseszköz adatait képes megjegyezni, így bármikor egyszerűen lehet váltani azok között. A berendezés optikai/koaxiális digitális és sztereó RCA analóg kimeneteket visel.

ZEN AIR CAN (99 EUR)

A teljesen analóg ZEN CAN sokak elismerését kivívta, mert olyan funkciókat kínál, amelyek általában a masszívabban árazott fejhallgató-erősítőkre jellemzők. Magától értetődik, hogy az új modellre sem került digitális bemenet, ugyanakkor bármilyen analóg kimenettel rendelkező forrással képes összedolgozni. Bár a készülék teljesítménye elmarad nagyobb testvértől, de a 1200 mW (32 ohm) még így is lenyűgöző részletességet biztosít.

A négyerősítős áramkör egyedi OVA sorozatú FET műveleti erősítőket tartalmaz, speciális visszacsatoló áramkörrel a teljesítmény optimalizálás érdekében. A bemenetek közötti automatikus erősítés-illesztést alkalmaznak, míg a diszkrét bipoláris kimeneti fokozat a drágább iFi fejhallgató-erősítőkben alkalmazott A-osztályú puffert használja. A tápegység áramköre ún. stealth mode feszültség-átalakítást alkalmaz, lineáris szabályozással, zajszűréssel, fizikai leválasztással.

A polimer burkolaton belül ötvözet árnyékolás védi az érzékeny jelutakat az interferencia ellen, a FET-alapú kapcsolást egy mikrokontroller kezeli, amely egy módosított beállítás aktivál, ezzel is csökkentve a hangzást károsító hatásokat. A dedikált eljárások közül az Xbass+ és az XSpace van jelen, utóbbinak a hangszínpad széthúzásában jut szerep. A készülék 6.3 milliméteres és 4.4 milliméteres fejhallgató-kimeneteket visel, utóbbi azonban nem teljesen kiegyensúlyozott, mint a nagyobb változat esetében.

ZEN AIR PHONO (99 EUR)

A negyedik modell a bakelit rajongókat szólítja meg, MM és MC rendszerekkel is használható. Itt is adott a teljesen kiegyensúlyozott áramkör és szimmetrikus csatorna elrendezés, az OVA2637A- műveleti erősítő az ultra-alacsony torzítási jellemzőknek köszönhetően (THD <0,0001%) kategóriát meghazudtoló hangélményt biztosít. A tápegység áramköre dedikált helyet kapott az áramköri lapon, így szavatolva az audio-jel tisztaságát.

Az árkategóriában szokatlan szubszonikus szűrő egy előlapi gombbal aktiválható. A készülék aranyozott RCA be és kijáratokat visel, ezen felül egy földelő csatlakozó is rendelkezésre áll. A ZEN Phono különböző hangszedőkhöz igazított négy erősítési beállítását, egyszerű MM/MC kapcsoló váltja fel, ugyanakkor a nagy nyereségű MC áramkör figyelemre méltó (-82 dB) jel/zaj arányt biztosít.

Forrás: www.ifi-audio.com