Igazán egyedi a Stratosphere 57 hangsugárzó

A Stratosphere 57 hangfalat a Terry Vine alapította Sculptured Sound Ltd. építette. A társaság újdonsága az elnevezéshez méltóan a csúcskategóriás hifi képviselte magasságokat célozza meg.

A Sculptured Sound küldetése, egy olyan nagy teljesítményű hangfal elkészítése volt, amely a kiváló teljesítmény mellett, egyedi módon házasítja a klasszikus és modern stílusjegyeket. A hangfal kizárólag prémium alapanyagokból (fa, bőr, rozsdamentes fémek) épült, amelyek kombinálásával kicsit a múltba révedő, vizuálisan megnyerő végeredmény született.

Terry Vine, a társaság alapítója gyakorlatilag mindent tud a fáról, hiszen hajóépítő és bútorkészítő egy személyben. A korai években egyedi építésű búrotok gyártásával foglalkozott, majd több brit hangfal márkának készített kabineteket, végül mindkét üzletét hátrahagyva Ausztráliába települt, ahol hajóépítéssel kezdett foglalkozni. Sok évvel később aztán Új-Zélandra költözött és úgy döntött beleveti magát a hifi világába.

A Stratosphere 57 (49.999 EUR) hangfalra bevallottan két műremek is hatással volt. Egyik a Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe (1938) sportkocsi, míg másik az ötvenhetes a Fender Stratocaster gitár. Mindkettő hatása tetten érhető a készüléken, amely nagyon merev és masszív kabinetekből áll. A felső részben egy Voice of theatre (VOTT) hangszóró örökségét hordozó 16 hüvelykes koncentrikus meghajtó kapott helyet. A hangszórót egyedi tervezésű passzív keresztváltó felügyeli, amit úgy helyeztek el, hogy segítségével utólag is finomítható legyen a hangélmény.

Az egymással szembe fordított, tíz hüvelykes basszus meghajtók az alsó részben kaptak helyet, mindkét egységhez 500W teljesítményű D osztályú erősítő tartozik. Mind a hátoldali, mind a fronton elhelyezett portok kőrisfából készültek, előbbieket tizenöt fokos szögben elforgatták, hogy elkerülhető legyen a hátfal közvetlen visszacsatolása a portokba. A modell a kategóriának megfelelően rendelésre készül.

Forrás: www.sculpturedsound.co.nz