Jövőre várhatók a Samsung QD-OLED tévéi

Megegyezésre jutott a Samsung Display és a Samsung Electronics, aminek eredményeként jövőre befuthatnak az első Samsung QD-OLED tévékészülékek.

A két vállalat együttműködése várhatóan lökést ad a QD kijelzőkkel szerelt készülékeknek, amikkel a Samsung az LCD és OLED technológiák közötti rést szeretné betömni. A kétoldalú megállapodás értelmében a Samsung Electronics a Samsung Display QD kijelzőit szereli készülékeibe, cserébe a kijelző-gyártó egyelőre nem szünteti be az LCD panelek gyártását.

Utóbbi azért érdekes, mert az eredeti tervek szerint márciusban leálltak volna a gyártással, hogy a felszabadult kapacitást a QD panelek kutatás-fejlesztésére és gyártására fordítsák. A pandémia miatt azonban a Samsung eladásai megugrottak, ami az LCD kijelzők hiányában is megmutatkozott, ugyanakkor a társaság nem szeretett volna kizárólag a kínai LCD gyártókra támaszkodni.

A másik csavar a történetben, hogy a Samsung első körben a QD technológiát választotta a következő generációs nagy kijelzős tévékbe, aminek hatására a kijelző-gyártó 11,7 milliárd dollárt fektetett be, azonban a gyártás egységköltsége egyelőre magasabb, mint a rivális technológiáké, így a külsős márkák érdeklődése elmarad a várakozástól. Az anyavállalattal kötött érdekházasság ellenére QD technológia jövője bizonytalan, hiszen a Samsung a mini és microLED eljárásban is komolyan érdekelt, de a végső ítélettel várjuk meg az első kézzelfogható termékeket.

Forrás: www.english.etnews.com www.samsungdisplay.com